НОВИНИ

Стоп палка, нож и маска открити в автомобила на Семерджиев, съдът го остави в ареста

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:21, 24.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Съдът остави в ареста Георги Семерджиев, като отхвърли молбата на адвоката му мярката за неотклонение да бъде изменена в "домашен арест".

Семерджиев е причинил катастрофата на "Черни връх" със 166 км/ч

В молбата си до съда Семерджиев твърди, че има здравословни проблеми, но не казва какви, нито прилага документ за това. Според адвокат Мирослав Христов клиентът му нямал желание да се явява в съдебната зала. Прокуратурата посочи, че от задържането на 9 юли до момента от следствения арест не е постъпвала никаква информация за влошено здраве на обвиняемия.

Мотивирайки молбата за по-лека мярка, адвокат Христов се опита да тълкува видеозапис, на който се вижда, че в активната лента на платното има човек, като предположи, че това е една от жертвите на катастрофата и дори подчерта тезата, че може да има съпричинителство. Освен това подчерта, че три месеца зад решетките е прекалено дълъг период, в който правата на обвиняемия са ограничени.

Съдът обаче не се съгласи с тезата на защитата. Прие, че събраните доказателства са обилни в подкрепа на обвинението, че Семерджиев е бил дрогиран зад волана, когато е причинил катастрофа с две жертви - млади жени.

Държал е наркотици в автомобила си, ползвал е фалшива шофьорска книжка, а номерата на мощния му джип са били подменени с чужди. Днес стана ясно още, че в колата на обвиняемия са открити стоп палка, нож и маска. Според съда, ако е на свобода, Семерджиев може да се укрие и да извърши друго престъпление.

Още разкрития за "полицейския чадър": Георги Семерджиев два пъти е бягал след задържане

"Той се е движил с недопустима скорост от порядъка на 166 километра в час. Не е спрял на червен светофар. Обвинителният акт скоро ще бъде написан, материалите са предявени на пострадалите. До 1 ноември ще бъдат обект на запознаване по отношение на защитата, която очевидно не разполага с необходимото и достатъчно свободно време", заяви Сабина Христова, прокурор в Софийската градска прокуратура.

Протакането на дела може да се окаже запазена марка за Георги Семерджиев. В районния съд той е подсъдим за телесна повреда - разрязал е с мачете коляното на мъж. Там делото продължава вече 10 години, като има безброй отлагания поради неявяване на подсъдимия или негови адвокати в съдебна зала.

Амбицията на прокуратурата е да изготви бързо и внесе в съда обвинителния акт - дали и на това дело ще станем свидетели на безброй отлагания, предстои да видим.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха специална пощенска марка "100 години волейбол в България"
Пуснаха специална пощенска марка "100 години волейбол в България"
Карим Бензема се впечатли от отиграване на футболист на ЦСКА
Карим Бензема се впечатли от отиграване на футболист на ЦСКА