НОВИНИ

Предизвикателствата пред Риши Сунак: Стабилизиране на икономиката, войната в Украйна и Брекзит

bnt avatar logo
от БНТ
16:52, 24.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Очаква се утре Лиз Тръс да предложи оставката си на краля, а Чарлз Трети вероятно още същия ден ще покани Риши Сунак да състави правителство.

Така Риши Сунак ще заеме поста, за който се бори от дълго време, но за него трудностите едва сега предстоят.

Предизвикателствата пред премиера ще са сериозни и от различно естество - във вътрешен и международен план.

С какво ще се сблъска новият премиер на Обединеното кралство - коментар от Лондон на журналиста от Би Би Си Красимира Хендри.

Риши Сунак ще е следващият британски премиер

"Най-важното нещо, с което Риши Сунак ще трябва да се справи, е енергийната криза и стабилизирането на британската икономика. От началото на октомври цените на енергията във Великобритания започнаха стремглаво да се покачват. Цените на хранителните стоки също растат, в момента официално обявената инфлация е около 10 процента, но някои икономисти дори предвиждат нива от 20 процента. Междувременно лихвените проценти се покачват не само за домакинствата, но и за компаниите. Това е един токсичен икономически коктейл, който ще изисква много разумна и разбира се навременна намеса. Следва изключителното значение на оцеляването на националната здравна система и така тя ще се справи с енергийната криза и зимата, защото тук се очакват нови вълни от ковид и нормалния грип, който минава всяка година. Риши Сунак ще се изправи пред абсолютната главоблъсканица около протокола за Северна Ирландия", заяви Красимира Хендри.

По думите ѝ преговорите с Европейския съюз почти спряха, след като правителството представи законопроект, който дава правомощия на министрите на Обединеното кралство да отменят части от търговските споразумения след Брекзит.

"Ключовата дата за това е 28 октомври - краен срок за възстановяване на правителството на Северна Ирландия. И не на последно място искам да отбележа, че стои въпросът за натиск върху правителството за евентуално разрешаване за провеждането на нов референдум за независимостта на Шотландия. В международен мащаб основната тема във външната политика за правителството на Риши Сунак ще остане позицията на Великобритания към Украйна и войната в региона. Очаква се новият министър-председател да запази подхода на Борис Джонсън и подкрепата към Украйна и вероятно той ще е готов да продължи да предоставя оръжия на Украйна. Със стечение на времето Риши Сунак може да се изправи пред нарастващото предизвикателство да убеди британците, че цената на подкрепата към Украйна си заслужава. Премиерът ще трябва да убеди избирателите, че финансовият им дискомфорт е необходим, за да защитят Украйна и Европа", каза още Красимира Хендри.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна ще излъчи националния финал за избор на песен за Евровизия от бомбоубежище
Украйна ще излъчи националния финал за избор на песен за Евровизия от бомбоубежище
Мини торнадо причини значителни щети във Франция
Мини торнадо причини значителни щети във Франция