НОВИНИ

Гълъб Донев: Обществото очаква провеждането на честни и свободни избори

bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 12.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Обществото очаква от нас подготовката и провеждането на честни и свободни избори. Когато има съчетание на политическа воля и професионализъм е напълно възможно да бъдат ограничени уродливи явления като купения и контролиран вот и различни изборни злоупотреби. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев на Националното съвещание на МВР.

По думите му правителството ще направи всичко необходимо, за да бъде постигнато единодействие на национално и местно ниво в съпротивата с купения и контролирания вот.

По отношение на войната на пътя, премиерът Донев е убеден, че може да се сложи край на това.

"Всяко съобщение за катастрофа на пътя, която е отнела за пореден път човешки живот и е причинила страдание и мъка, ме изпълва с гняв. Настоявам да бъдем нетърпими към всеки, който не спазва правилата за движение и застрашава с поведението си човешки живот. Направете възможното и невъзможното, за да овладеем войната по пътищата в страната. Уверявам ви, че може да разчитате на пълната подкрепа на правителството и моята лична като министър-председател", подчерта Донев.

От своя страна, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев подчерта, че основната задача на МВР е да се организира провеждането на изборния процес, който трябва да протече спокойно и сигурно и всеки български гражданин да упражни законосъобразно правото си на глас.

Снимки: БГНЕС

"Много добре знаем какви са порочните практики и ще използваме целият натрупан опит да се опитаме да го развием и ще изисквам този път да положим всички усилия да разкрием лицата, които стоят зад тези порочни практики - купения, корпоративния вот, всякаква форма на изкривяване на изборния резултат и тези лица да бъдат издирени и изправени пред закона", каза Демерджиев.

Той очаква и ще изисква МВР да се ръководи от принципа на законност - в действията, защото ако само ръководството съблюдава този принцип, няма как системата на МВР да заработи по начина, по който се изисква и очаква.

"Всеки, който спазва този принцип ще има пълната подкрепа на ръководството и и моята пълна подкрепа. А всеки, който не спазва този принцип или извършва правонарушения или престъпления, ще бъдем безкомпромисни към такъв тип прояви", подчерта вътрешният министър.

По думите му цялата общественост е вперила поглед в МВР и този основен приоритет трябва да бъде изпълнен възможно най-добре, ако искаме след изборите да получим това доверие и уважение, което институцията заслужава.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дениел Нанков с 24-о време на 100 метра свободен стил на Европейското по плуване
Дениел Нанков с 24-о време на 100 метра свободен стил на Европейското по плуване
Филип Филипов: ЦСКА е отстранявал и по-сериозни отбори от Базел
Филип Филипов: ЦСКА е отстранявал и по-сериозни отбори от Базел