НОВИНИ

Къде публичният сектор среща частния - модерните проекти в Хърватия

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:51, 12.08.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Европа
Слушай новината

Къде публичния сектор среща частния - отговорът е в Адриатическия бизнес център в Хърватия. Той обединява под един покрив предприемачи, обществени организации, учени и образователни институции. Резултатът: хората и идеите се срещат, за да работят заедно по нови и модерни проекти.

Първите стъпки в бизнеса понякога са като първите научени букви от азбуката.

"Добре дошли в Шибеник в Хърватия, в Адриатическия бизнес център, който наричаме ABC - това е център за креативни индустрии. АBC - като първите три букви от азбуката - някак си се асоциира с това, че ако искаш да започнеш бизнес, да го изградиш, трябва да имаш база за това, и то солидна база", казва Мира Лепур - директор на Агенцията за развитие на окръг Шибеник-Книн.

Преди да се превърне в място за среща на идеи, сграда била стар завод за метали.

"Така че ние я закупихме от един частен инвеститор и решихме да я превърнем в модерен център, който се състои и от студиа за аудио-визуална продукция и пост-продукция, и не само. Запазихме старото лого от фабриката. Един мой колега го взе , защото беше много повредено и в неговия гараж го ремонтира. Боядиса го в различни цветове и днес е окачено в коридора тук като символ, за да ни напомня за старата фабрика, в която много хора от тази област са работили", обяснява Мира Лепур.

Многофункционален - така описват центъра днес.

"Но кое е основното, най-значимото за този център - това е синергията между публичния и частния сектор. Това е място и за дигитални номади. Ние сме туристическа страна и от юни до октомври - хора от цяла Европа посещават Хърватия. И когато дойдат тук, ако искат да поработят малко или много, често не могат да намерят подходящо място за това. Тогава ни дойде тази идея - да осигурим места", допълва Лепур.

Самата Мира прекарала половината си живот зад граница, но се върнала. Казва, че просто обожава мястото. През туристическия сезон населението на Шибеник буквално се удвоява. А градът е бил снимачна площадка на "Гейм ъф тронс". Но местните искат основната им туристическа атракция да бъде хърватската природа и култура. И го правят - като привличат инвестиции, но най-вече като привличат идеи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготовка за зимния сезон - има ли достатъчно количества дърва за огрев и на какви цени
Подготовка за зимния сезон - има ли достатъчно количества дърва за огрев и на какви цени
Какви са новите открития на Перперикон?
Какви са новите открития на Перперикон?