НОВИНИ

Подготовка за зимния сезон - има ли достатъчно количества дърва за огрев и на какви цени

bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 12.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Заради прогнозните високи цени на газа и другите енергоносители, двойно се е увеличило търсенето на дърва за огрев за предстоящия отоплителен сезон, отчитат от Югозападното държавно предприятие. И при тях, обаче се отчита повишение на цената, спрямо миналата година.

Въпреки увеличението Иван Карачоров е изчислил, че най-евтино през зимата може да се отоплява на дърва. Живее със съпругата си и за целия отоплителен сезон е пресметнал, че ще му стигнат 5-6 кубика дърва.

"5 кубика по 120 лева, а не се знае още колко са по 140, колко трябва да дам, едно 800 лева трябва да имаш, а как се изкарват 800 лева, кой ще те храни после? Но на семейство мислиш ли, че 10 кубика ще им стигнат с децата - не трудно, то е ужасно, страшно", казва Иван Карачоров.

При използването на природен газ за отопление цената се очаква да се повиши до 3 пъти, а ако се топлим на пелети, ще трябва да подготвим двойно повече пари от последната зима. За Райчо Николов пък най-изгодно и лесно е да се отоплява през на ток.

"Аз се отоплявам на дърва, обаче минавам на ток, защото дървата са 180 лева кубика, миналата година съм взимал за 70 лева кубика. На ток е по-лесно, само копчето и се грееш, по 1000 лева давам за дърва, трябва цяла зима да цапа, да мъкна нагоре, надолу", казва Райчо Николов.

От Югозападното държавно предприятие съветват хората да се запасят с необходимите им дърва за огрев от по-рано и ако могат да ги добиват сами. Защото доставките могат да се забавят и потребителите трябва да се записват предварително.

"Трудно е да се намери работна ръка, така че апелирам хората да се възползват от така наречената продажба на дървесина на корен, тоест да си организират добива, ако имат възможност, за да могат своевременно да се сдобият с дърва", заяви Василий Маринковски - зам. директор на ЮЗДП.

На този етап от Югозападното държавно предприятие уверяват, че имат предвидени над 220 хиляди кубика подсигурено количества дървесина за отоплителния сезон. При повишено търсене имат готовност и за увеличаване на това количество, така че да няма дом, който да остане на студено през зимата.

Репортер: Владислава Миланова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Филипов: ЦСКА е отстранявал и по-сериозни отбори от Базел
Филип Филипов: ЦСКА е отстранявал и по-сериозни отбори от Базел
Къде публичният сектор среща частния - модерните проекти в Хърватия
Къде публичният сектор среща частния - модерните проекти в Хърватия