НОВИНИ

Гълъб Донев: Това, което се случва, трябва да намери решение

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:38, 28.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Надявам се това, което се случва на българската политическа сцена, да намери решение и изход от ситуацията много бързо. От ротация на управление се оказахме в ротация на скандали. Българското общество не биваше да бъде поставяно в такава ситуация. Надявам се да има редовен кабинет. Това, което излезе от тези записи, е политически цинизъм. Това показва уродливото намерение за взимане на държавата на концесия. Не съм изслушал целия запис, има органи, които трябва да кажат доколко е законен", коментира премиерът Гълъб Донев.

Според него размразяването на преговорите за съставяне на редовно правителство е важно и необходимо.

"Със замразяването на преговорите политическите партии и коалиции поставиха президента в ситуация, в която да търси гаранции за това, че ще бъде съставено редовно правителство с втория мандат", подчерта Гълъб Донев.

Премиерът коментира, че отговорността не трябва да пада само върху Румен Радев, тъй като тя е и на мандатоносителя. Гълъб Донев отрече твърденията, че Румен Радев умишлено бави връчването на втория мандат и припомни, че на консултациите при президента именно партиите са поискали повече време за преговори, за да се стигне до компромис.

"Членството на България в Шенген и еврозоната се постига при определени критерии и чрез преговори, в които националният интерес е на първо място, а не ако някой по телефона е уредил това членство, това не е сериозно", допълни премиерът.

По думите му финансите на държавата не са застрашени, но се застрашава ритмичността на изплащането на пенсии, заплати, на средства в здравеопазването, образованието, МВР, социалното подпомагане.

"Не мога да прогнозирам каква ще бъде съдбата на бюджета. Следващата седмица служебното правителство ще внесе нов инструмент, с който да подсетим народните представители, че имат отговорност, за да не спрат плащанията в държавата - ще внесем закон за изменение и допълнение на удължителния закон за бюджета", каза още Гълъб Донев.

Вижте още в прякото включване на Елиана Димитрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Райън Краузър постави нов световен рекорд на открито в тласкането на гюле
Райън Краузър постави нов световен рекорд на открито в тласкането на гюле
Кош със сирената донесе на Бостън безценен успех над Маями и прати серията в решителен седми мач
Кош със сирената донесе на Бостън безценен успех над Маями и прати серията в решителен седми мач