НОВИНИ

Гълъб Донев: Засиленият мигрантски натиск ще срещне отговора на държавата

Александър Марков
от Александър Марков
10:01, 26.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
гълъб донев засиленият мигрантски натиск срещне отговора държавата
Слушай новината

"Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо-турската граница в координация и взаимодействие", заяви премиерът Гълъб Донев в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Той припомни, че ще бъдат отпуснати един милион и половина лева за ремонт и възстановяване на срязаните участъци от оградата на южната ни граница.

"Въпреки подозренията за съучастие на представители на МВР в мрежата за трафик на хора съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата ни", допълни Гълъб Донев.

По думите му при необходимост ще се търси взаимодействие с Фронтекс. Гълъб Донев призова всички служби да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненади, когато 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти.

"Съдействие ще окаже и Министерството на земеделието и храните. Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва при договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат нелегалните канали за трафик към Сърбия и Румъния, службите могат да реагират. Възлагам на службите да осъществяват строг контрол на пътищата за трафик на мигранти", подчерта Гълъб Донев.

Той уточни, че се работи върху присъединяването на България към Шенген.

"Действията на правителството ще докажат пред европейските ни партньори, че можем да се борим с корупцията и можем да защитим външната граница на Европейския съюз. Причината за смъртта на двамата полицаи е в нарушените граници. Прекрачени са много граници - от браздата на Малко Търново до границата на закона. Решението им да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от убеждението им, че законът трябва да бъде изпълнен. Те изпълниха закона с цената на живота си", каза още Гълъб Донев.

Ден на траур в Бургас

Паметта на Йордан Илиев и Атанас Градев беше почетена с минута мълчание от служебното правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров стартира на US Open във вторник
Григор Димитров стартира на US Open във вторник
Приятелката на единия загинал полицай: Чакам те да си дойдеш вкъщи
Приятелката на единия загинал полицай: Чакам те да си дойдеш вкъщи