НОВИНИ

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент

галъп победителят изборите решава последния момент
bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 30.03.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%. "Има такъв народ" е с 3%.

Резултатите са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио, показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети.

Стотици хиляди обаче тепърва ще решават и на числата към този момент следва да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, внезапни развития, възможна е чувствителна динамика, отбелязва "Галъп".

Според "Галъп" победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за "втвърдяване". Възможни са динамични развития и по отношение на третото място. Способността да се набави твърда и предвидима подкрепа пък може да реши и борбата за бариерата.

40,1% са казали, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 година. На тази база се допуска активност, близка до тази от предходните избори, като тепърва ще се разбере процентът, изчислен спрямо формалните избирателни списъци. Възможни са колебания. 4,1% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които твърдят, че биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мним лекар измъкна 5000 лева от възрастна жена в Шумен
Мним лекар измъкна 5000 лева от възрастна жена в Шумен
Гимнастичките от ансамбъла ще изиграят усложнена композиция на пет обръча на Световната купа
Гимнастичките от ансамбъла ще изиграят усложнена композиция на пет обръча на Световната купа