НОВИНИ

Гърция и Белгия ще разчитат на най-доброто срещу България на United Cup

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:50, 26.12.2022
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
циципас надви медведев изхвърли финалите атр торино
Слушай новината

Остават по-малко от три дни до старта на новия тенис сезон, а началото ще бъде поставено с дебютното издание на отборния турнир United Cup.

За огромна радост България също ще бъде част от надпреварата, като нашият тим е воден от първите ни ракети при мъжете и жените Григор Димитров и Виктория Томова. В състава са още Димитър Кузманов, Адриан Андреев, Александър Лазаров, Изабелла Шиникова и Гергана Топалова.

Жребият отреди на трикольорите място в група А, където са още отборите на Гърция и Белгия, които разполагат с много силни състави.

Лидери на гърците са Стефанос Циципас и Мария Сакари, които влизат в турнира съответно под №3 и №6 в ранглистите на АТР и WTA. Южните ни съседи на практика са първи поставени в надпреварата, тъй като техните най-добри тенисисти и при двата пола разполагат с най-добър ранкинг.

В същото време при мъжете Гърция ще може да разчита още на Михаил Перволаракис, който през миналата кампания дебютира в основната схема на турнир от АТР, Стефанос Сакеларидис и по-малкият брат на Стефанос Циципас Петрос, който ще бъде и в ролята на капитан на отбора. През последните години Петрос натрупа сериозен опит в надпреварите на двойки, където заедно с по-големия си брат взеха участие в няколко турнира от Големия шлем и сериите АТР Мастърс 1000.

При дамите освен Мария Сакари в тима е още Деспина Папамихаил (№158), която има мачове срещу първите две ракети на България Вики Томова и Изабелла Шиникова. Последна от гръцките представителки пък е 25-годишната Валентина Граматикопоолу, която също се намира в топ 200, като завърши предишния сезон под №199, но през август бе достигнала до рекордната за нея 143-та позиция, след успеха си на турнира от сериите WTA 125 във Ванкувър. Като състезател на двойки пък е заявена Сапфо Сакелариди (№189 на двойки).

Третият отбор в групата пък е този на Белгия, предвождан от Елизе Мертенс (№29) и Давид Гофен (№53). През миналата година Мертенс триумфира на финалите на WTA във Форт Уърт, САЩ на двойки в тандем с Вероника Кудерметова. Освен това в кариерата си 27-годишната тенисистка има три титли от Големия шлем в женските дуети. Гофен от друга страна също е добре познато име и през 2022 година напомни за най-добрите си дни, достигайки до четвъртфиналите на Уимбълдън и печелейки титлата в Маракеш. Освен това през октомври надигра и действащия №1 в света Карлос Алкарас по време на турнира в Астана.

На United Cup белгийците ще разчитат още на постоянно прогресиращия в ранглистата Зизу Бергс (№129), Кимер Копеянс (№218) и Михаел Геертс (№254) при мъжете, както и на опитната носителка на пет титли от WTA Алисон ван Уйтванк (№72) и Магали Кемпен (№210). Играещ капитан на "червените дяволи" пък ще бъде 36-годишната бивша №13 в света Кирстен Флипкенс (№29 на двойки), която през 2022 година сложи край на кариерата си на сингъл, но продължава да играе на двойки и може да помогне на своя тим при нужда.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без ток и отопление на гарата във варненското село Синдел
Без ток и отопление на гарата във варненското село Синдел
Едмонд Назарян избран за Изгряваща звезда за годината от Международната федерация по борба
Едмонд Назарян избран за Изгряваща звезда за годината от Международната федерация по борба