НОВИНИ

Гърция ще вложи над половината от парите на ЕС в зелени и цифрови проекти

гърция половината парите зелени цифрови проекти
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:04, 28.11.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Гърция планира да похарчи повече от половината от 32 милиарда евро, които ще получи от Фонда за възстановяване на Европейския съюз, за проекти за зелена и цифрова трансформация, заяви заместник финансовият министър на страната.

Дългосрочният бюджет на ЕС, заедно с неговата инициатива от следващо поколение от 750 млн. евро, ще осигури общо 1,8 трлн. евро за подпомагане на възстановяването на икономическите щети, причинени от пандемията.

През следващите шест години Гърция ще получи 19,4 млрд. евро безвъзмездни средства и 12,7 млрд. евтини заеми, равни на около 16% от нейния брутен вътрешен продукт.

"Това е уникална и историческа възможност за Гърция", заяви заместник-министърът на финансите Теодорос Скилакакис в презентация на плана за възстановяване на страната.

Той каза, че 58% от безвъзмездните средства, или 8,3 млрд. евро, ще бъдат инвестирани в проекти за възобновяема енергия, включително свързване на острови с континенталната електрическа мрежа, 5G мрежи и инфраструктура за електрически автомобили.

Гърция, една четвърт от националното производство на която е изцедено от почти десетилетие на финансови сътресения, излезе от рецесията през 2017 г., за да бъде засегната от коронавируса тази година. Правителството прогнозира 10,5% икономическо свиване през тази година преди 4,8% отскок през 2021 г.

"Говорим за много средства, нашият план ще комбинира инвестиции с реформи", каза Скилакакис.

Около 8,1 млрд. евро безвъзмездни средства от ЕС ще бъдат изразходвани за подпомагане на заетостта, развиване на умения и финансиране на частни инвестиции.

Страната ще използва и 12,7 млрд. евро заеми от ЕС за привличане на частни инвеститори във финансиране на проекти, за да направи гръцката икономика по-екологична и по-ориентирана към износ.

Министърът каза, че първите плащания от Европейския фонд се очакват юни или юли догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черна гора обяви сръбския посланик за персона нон грата
Черна гора обяви сръбския посланик за персона нон грата
Иран заплашва с отмъщение за убийството на ядрения физик
Иран заплашва с отмъщение за убийството на ядрения физик