НОВИНИ

Гърция въвежда задължително носене на маски, Русия започва масова ваксинация през октомври

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:38, 01.08.2020
Чете се за: 01:06 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обяви отлагане с поне две седмици на следващия етап от свалянето на ограниченията, предвидено за настоящите почивни дни. Трябва да натиснем спирачката заради ръста на заболелите, обясни Джонсън.

Гърция пък въвежда задължително носене на маски във всички обществени места на закрито, а и на открито, когато няма условия за социална дистанция.

Носенето на маски на закрити и открити обществени места, включително по улиците, вече е задължително на португалския туристически остров Мадейра. Той е първият регион на страната, въвел такава мярка срещу COVID-19. От началото на пандемията островът, популярен с виното и зелените си пейзажи, успя да се опази от заразата с едва 105 заразени.

"Ние сме туристическа дестинация и мисля, че носенето на маски е оправдано", коментира жителка на острова.

Русия започва масова ваксинация срещу коронавируса през октомври, съобщи здравният министър Михаил Морашко. Клиничните тестове на руската ваксина са приключили, нейната регистрация трябва да стане в рамките на август. Русия постепенно вдига ограниченията за международния въздушен трафик и от днес подновява полетите до Великобритания, Турция и Танзания.

На 15-и август ще бъдат подновени полетите от и за Швейцария. От днес в Москва работят кина и театри, но при заетост 50 процента от местата.

15 хиляди, по оценки на германската полиция, протестираха в Берлин срещу ограниченията под надслов "Краят на пандемията: ден на свободата". В шествието без маски се включиха либертарианци, специалисти по конституционно право, отрицатели на пандемията и ваксините.

"Чуват се гласовете на малцина учени по света, които споделят съветите на правителството. Хиляди други учени са цензурирани и дескридитирани като застъпници на теорията на конспирацията, а те ръководят цели университети", заяви демонстрантът Петер Конц.

Германия смекчи ограниченията в края на април, но маските в транспорта и магазините остават задължителни, както и социалната дистанция.

Заради ограничителните мерки срещу вируса традиционният гей парад в Стокхолм днес се проведе по вода с лодки, като начин за спазване на социална дистанция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски победи Витоша в контрола
Левски победи Витоша в контрола
Няма изчакващи автомобили на "Кулата"
Няма изчакващи автомобили на "Кулата"