НОВИНИ

Вече 25 часа пътят Стара Загора - Хасково е блокиран. Протестиращи разпънаха палатки

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 01.08.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

И днес пътят между Стара Загора и Хасково остана затворен. Органите на реда обаче не допуснаха протестиращите да блокират и магистрала "Тракия".

Вече близо 25 часа пътят Стара Загора - Хасково остава затворен. Голяма част от хората прекараха нощта тук, разположени на пътното платно. Днес бяха разпънати и палатки, тъй като протестиращите са категорични, че настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, и ще останат тук, докато бъдат пропуснати от полицията да стигнат магистрала "Тракия".

Полицейското присъствие е засилено. А протестиращите се отказаха от първоначалното си искане да блокират магистралата, като казаха, че искат само да стигнат до пътния възел тип детелина край Стара Загора, да преминат и да се върнат обратно в града като български граждани по свободен български път.

Вече от 24 часа продължава блокадата на пътят Стара Загора -Хасково. След като протестиращите снощи бяха спрени от полицията и не успяха да блокират автомагистрала "Тракия", затвориха движението в края на Стара Загора и останаха цялата нощ тук. Сутринта бяха подкрепени от свои съграждани.

"Аз съм съпричастна с всички мои събратя, които се борят срещу системата. И тъй като снощи бях възпрепятствана, с малко дете съм, да дойда, сутринта дойдох да им донеса вода и храна и да ги подкрепя и да остана заедно с тях", разказа протестираща.

Протестиращите отстъпиха от искането си за блокада на автомагистралата и поискаха само да преминат през нея и да освободят пътя.

"Опитахме се да направим така, че да ни допуснат да преминем през детелината на магистралата, тоест да излезем от единия изход и да влезем от другия в Стара Загора, което е всичко на всичко 6-7 минути", разказа протестиращ.

От дирекцията на МВР в града коментираха, че първоначално са получили искане за протестно автошествие. После обаче разбрали за намеренията да бъде блокирана магистралата и са попречили това да се случи.

"Блокирането на автомагистрала "Тракия" води до много рискове за живота и здравето не само на тях, но и на останалите участници в движението. С цел да не допуснем тежки пътнотранспортни произшествия и да не нарушим правата на други граждани, предприехме тези действия, които се извършват и към момента".

Блокадата предизвика напрежение сред шофьорите, попаднали в нея, които трябваше да се върнат, след като не бяха допуснати да преминат.

"Това не е редно - в смисъл протестирайте, ама по по-културен начин. Сега трябва да заобикалям къде?", попита шофьор.

Движението към Хасково се отклонява по обходни маршрути.

И към този момент продължават да идват граждани, които носят храна и вода на протестиращите. Обстановката е спокойна и няма напрежение.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна вечер протести и в Пловдив, и в Русе
Поредна вечер протести и в Пловдив, и в Русе
Протести и автошествие във Варна
Протести и автошествие във Варна