НОВИНИ

"Газпром" ще върне на "Булгаргаз" надвзетите суми до края на март

газпром върне булгаргаз надвзетите суми края март
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:12, 05.03.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов съобщи, че "Газпром" ще възстанови надвзетата сума за периода от 5 август 2019 г. до момента, която е над 150 млн. лв. Парите ще бъдат изплатени до 30 март по сметките на "Булгаргаз".

Павлов призна, че в началото на преговорите "руският партньор е бил шокиран от цената, която сме поискали. С течение на времето с аргументи сме успели да убедим "Газпром".

При формирането на цената на газа от Русия за България занапред ще се взима под внимание не само стойностите на мазута и газьола на борсите, но и моментната ситуация на газовия пазар. По този начин цената на синьото гориво ще бъде много по-близка до пазарната. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване пред ресорната парламентарна комисия.

Енергийният министър съобщи още, че преговорите с руската корпорация са започнали на 5 август, когато "Булгаргаз" официално е отправил писмено предложение до "Газпром".

Според Петкова разговорите през тези 7 месеца са били усилени и в никакъв случай лесни. Най-голямата полза за България според министъра е, че успяхме да предоговорим формулата за определяне на цената на природния газ за България.

Относно въпроса с надвзетите суми към потребителите на "Булгаргаз" председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че към момента комисията няма правно основание да се произнася с решение за минал период. Това означава, че трябва да се промени Законът за енергетиката.

В случай че се реши компенсацията да стане чрез приспадане в сметките за бъдещ период, това решение също трябва да стане регламентирано с промени в закона, препоръча председателят на КЕВР.

Според Иванов, ако се стигне до ежемесечно определяне на цената на природния газ, а не както е сега на три месеца, това ще създаде много тежки проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
21 нови случаи на коронавирус в Гърция
21 нови случаи на коронавирус в Гърция
Обвиняват управителка на фирма, получила неправомерно над 371 000 лв. от европейски фонд
Обвиняват управителка на фирма, получила неправомерно над 371 000 лв. от европейски фонд