НОВИНИ

КЕВР ще намали цената на парното от април

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:32, 04.03.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Комисията за енергийно и водно регулиране ще намали цената на парното след края на отоплителния сезон от април. Тепърва, обаче ще се решава дали и с колко да има компенсация за битовите потребители, ако "Газпром" върне на "Булгаргаз" пари за купен на по-високи цени газ. В момента няма законодателна възможност да бъдат върнати парите на хората.

Нова цена на газа и парното всеки месец. Това ще предложи държавното дружество "Булгаргаз" на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Николай Павлов, изп. директор на "Булгаргаз": Идеята е цената да отразява пазарните реалности.

"Булгаргаз" планира до 11 март да внесе две предложения в енергийния регулатор - за преизчисляване на цените със задна дата, както и ще предложи нова цена от 1 април.

Николай Павлов, изп. директор на "Булгаргаз": За всеки един отделен месец - август, септември, октомври, ноември, декември, януари и февруари ще се получи различна цена и съответното намаление ще бъде различно.

Очакваното намаление от 1 април ще бъде в размер на 40,3%. Ако регулаторът одобри пари ще бъдат връщани на над 200 клиенти на "Булгаргаз". Очакваната сума за възстановяване е 125 млн. лева без ДДС. Експертите обаче са скептични, че това ще се случи.

Иван Хиновски, председател на БЕМФ: По тези плащания има плащания в НАП, в НОИ, става една много сложна схема за преизчисляване на това кой на кого, какво дължи. Чудеса не могат да се очакват, аз дори смятам, че е невъзможно да се разчита на връщане на средства за стари периоди.

Атанас Тасев, енергиен експерт: Никога цената на парното няма да следва профила на цената на газа, защото всичко това отива в компенсаторния ефект.

Според експертите, най-разумно би било да не се връщат надвзети суми, а да се прихващат плащания от бъдещите задължения.
Очаква се утре КЕВР да направи изявление по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецоперация срещу битовата престъпност на територията на Мездра
Спецоперация срещу битовата престъпност на територията на Мездра
Родители, лекари и граждани протестират срещу проекта за детска болница
Родители, лекари и граждани протестират срещу проекта за детска болница