НОВИНИ

Изследват за коронавирус случай на починала жена от Полски Тръмбеш

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:06, 04.03.2020
18213
Чете се за: 00:52 мин.
Здраве

Българи в опасна близост до заразени с коронавирус.

Семейство от София е контактувало с болни италианци, а други двама наши сънародници са били в самолет, на който е имало заразени австралийци. Тези новини ни поставиха в няколко часа на тревожно очакване. В крайна сметка преди малко стана ясно, че няма доказан случай на коронавирус у нас.

Българското семейство, което е било контактно със заразени с коронавирус италианци, е показало отрицателни проби за вируса. Освен това обаче се изследва случай на починала жена от Полски Тръмбеш, която се е върнала от Италия на 9 февруари, но от Националния щаб смятат, че е малко вероятно тя да е била заразена с коронавирус. Всички 24 проби, изследвани във ВМА и Националната лаборатория, са отрицателни. Чакат се само резултатите от три проби от Варна. От Националния щаб работят и по други проби.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Ние получихме днес и от австралийските колеги данни за двама български граждани, които са контактни на техен положителен случай по време на полет от Доха до Сидни. В момента изясняваме техните адреси, но шансът да са в България е много малък, тъй като и двамата са пътували. Единият по работа, другият в лично качество при близки в Сидни и най-вероятно са там. Ако са тук, разбира се, ще бъдат взети проби и те ще бъдат изследвани.

Увеличават се обаче болните от грипен вирус тип Б. Именно затова се увеличават и областите, в които е обявена грипна епидемия. Освен в областите Бургас, Перник и Шумен, грипна ваканция са обявили и Русе, Стара Загора и София-област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Шокови гранати и сълзотворен газ при атаката на турско-гръцката граница
От нашите пратеници: Шокови гранати и сълзотворен газ при атаката на турско-гръцката граница
Вътрешните министри от ЕС с извънредна среща в Брюксел заради мигрантската криза
Вътрешните министри от ЕС с извънредна среща в Брюксел заради мигрантската криза