НОВИНИ

Георги Ганев, ПП-ДБ: Референдум за еврото е трябвало да се проведе преди 18 години

bnt avatar logo
от БНТ
21:24, 07.07.2023
Чете се за: 03:25 мин.
Политика
Слушай новината

За приемането на еврото народът е можело да се произнесе преди да бъдат сключени съответните международни договори. Това каза в студиото на "Панорама" Георги Ганев, депутат от ПП-ДБ.

"Дали е трябвало да се проведе рефердум за членството на България в ЕС е един добър въпрос и смятам, че нямаше да навреди преди 18 години да се направи това нещо. Но няма българска традиция за провеждане на референдуми по такива въпроси - за визия за бъдещето на страната и трябва да се поправи. Не е зле да се въведе практика, когато става въпрос за ратификация на значими международни договори, да се произвеждат референдуми", каза Ганев.

Според него обаче хората, които са "про евро" настроени трябваше и трябва да са по-активни в обясняването на ситуацията с приемането на еврото, с ползите и възможните рискове, които също не трябва да се крият и подценяват. "Дължим на българското общество много по-сериозно и ангажирано обясняване на всички тези неща", каза той.

Не е сигурен, че въвеждането на еврото като паралелна валута ще е от полза.

"Това най-вероятно непременно ще се случи в първия месец-два при влизане в еврозоната, както е ставало във всички други страни. Дали това ще е от полза, първо зависи до огромна степен от съгласието на нашите партньори и е въпрос на много сериозен анализ и изчисления колко би било полезно", каза Ганев.

За бюджета заяви, че според макроикономическата теория при 3% дефицит не би трябвало дългосрочно да създава фискален проблем, защото тенденцията е БВП да нараства с повече от 3%. Това е разумно ниво от дългосрочна гледна точка, каза Ганев. Но подчерта, че в момента приоритет на България трябва да бъде през бюджета да се осигури стабилност. Заяви, че всеки път е в бюджетна комисия и "нито един нормален по време бюджет не е правил".

За отношенията с Асен Василев каза:

"Имаме спорове сериозни. Между другото, ако някой ни чуе какво сме спорили за определени школи на мисъл, ще се очуди, че мелим заедно, но пък доста добре мелим заедно".

Според него няма опасност "да се разтури" коалицията, стига "да се държи в рамките на разума фискалната ситуация".

Според Ганев визитата на Зеленски у нас е знакова за избраната посока на България в днешната ситуация. Ясно показва, че България е избрала накъде да върви и към кои общности да се приобщава. "И този тласък, който се получи вчера, ще ни помогне да продължим по този път", заключи Георги Ганев.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария-Александра Арнаудова спечели сребърен медал от европейското по вдигане на тежести за юноши и девойки в Кишинев
Мария-Александра Арнаудова спечели сребърен медал от европейското по вдигане на тежести за юноши и девойки в Кишинев
Стартира формалният процес на преговори между България и Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“
Стартира формалният процес на преговори между България и Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“