НОВИНИ

Атанасова: С ПП-ДБ смятаме, че Димитър Радев трябва да е гуверньор на БНБ

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 07.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ смятат да подкрепят Димитър Радев за управител на БНБ. Това стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Думите ѝ са в противовес на изявлението на финансовия министър Асен Василев преди малко повече от седмица, в което той каза, че ПП-ДБ ще издигнат свой кандидат за гуверньор на централната банка и не подкрепят Радев.

"Той е истински професионалист и да, заедно с колегите от ПП-ДБ смятаме, че той трябва да получи нашата подкрепа и да бъде за втори мандат гуверньор на БНБ. Димитър Радев в последния си мандат показа, че работи много усърдно България да влезе в ERM-2. За неговите професионални качества няма нужда да убеждавам никого", каза Атанасова.

Кои са кандидатите за управител на БНБ?

Според Атанасова вчерашната визита на украинския президент Зеленски ще бъде запомнена, защото благодарността му към страната ни е била искрена. По думите ѝ България, макар и трудно, ясно е застанала от светлата страна на историята. Припомни колебанията в парламента за решенията за подкрепа на Украйна.

"Вчерашните декларации бяха насочени към това - че на Украйна и е нужна помощ, трябва да е в ЕС и НАТО, защото това означава стабилност за целия регион"

Визитата на Зеленски в България - с кого говори и какво каза

С огромни компромиси ГЕРБ-СДС са дали подкрепа, за да може България да има правителство, заяви Атанасова.

"Знаем какви щети носим електорално от подкрепата на този кабинет. Защото ГЕРБ е първа политическа сила на няколко избори и въпреки това върна мандата неизпълнен. Подкрепата, която министрите следва да търсят от парламентарните групи, включително и нашата, трябва да са е много ясни параметри и аргументи".

ГЕРБ имат редица критики по отношение на бюджета, енергетиката, изземването на средствата от държавните дружества, заплатите на служителите в МВР и НОИ и други, коментира Десислава Атанасова.

Борисов се отказа официално от имунитета си

Имунитетът на Бойко Борисов е политическа дъвка, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Борисов е без имунитет повече от 12 години. Той и като министър-председател никога не е имал имунитет, а последните две години беше избиран за народен представител и се отказваше от мястото си".

Вижте разговора във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арина Сабаленка се класира за третия кръг на Уимбълдън след обрат над французойка
Арина Сабаленка се класира за третия кръг на Уимбълдън след обрат над французойка
Звездата на Метрополитън Желко Лучич пее граф Ди Луна в Стара Загора
Звездата на Метрополитън Желко Лучич пее граф Ди Луна в Стара Загора