НОВИНИ

Кои са кандидатите за управител на БНБ?

ден отворени врати бнб
bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 07.07.2023
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Слушай новината

Изтече срокът, в който парламентарните групи могат да дадат своите предложения за нов гуверньор на Българската народна банка. Предстои депутатите да гласуват кандидатурите, след като изборът през 2022 г. се провали и Димитър Радев продължи да управлява институцията две години, след като изтече мандатът му.

Ще доведе ли до пореден раздор в управлението изборът на гуверньор на БНБ?

Управителят на централната банка се избира от Народното събрание за мандат от 6 години. Това е и едно от назначенията, предизвикващи раздор между партньорите в управлението. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заявиха, че ще издигнат отделни кандидатури, като от първата политическа сила вече обявиха име - действащият управител Димитър Радев.

Асен Василев: ПП ще има собствен кандидат за шеф на БНБ

Макар че "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че ще издигнат свой кандидат и са против нов мандат на Димитър Радев, така и не обявиха име. Нещо повече - в петък вечерта, в "Панорама" председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че ПП-ДБ все пак смятат да подкрепят кандидатурата на Димитър Радев.

Думите ѝ са в противовес на изявлението на финансовия министър Асен Василев преди малко повече от седмица. Тогава се появиха и спекулации, че кандидатурата на ПП-ДБ ще бъде или Даниел Лорер, или предишният кандидат на ПП за поста - Андрей Гюров.

Към момента кандидатурите за гуверньор на БНБ са само три - ето кои:

На 30 юни партия "Възраждане" първа издигна своя кандидатура - д-р Любомир Христов.

Той е съосновател и председател на Института на дипломираните финансови консултанти юли 2004 г. до април 2020 г. Член е на Консултативната група към Европейския орган по ценни книжа и пазари (ESMA) в Париж от 2014 г. Заемал е позиции като главен икономист на БНБ, съветник на Изпълнителния директор на Световната банка във Вашингтон и изпълнителен директор на Централния депозитар. През 1990 г. става доктор по икономика в УНСС, а през 2005 г. - и дипломиран финансов консултант от Американския колеж Bryn Mawr, щата Пенсилвания, САЩ.

Кандидатът за управител на БНБ Любомир Христов: Аз съм евроскептик

При кандидатурата си д-р Христов посочи, че ще работи стриктно по закона за БНБ и за това тя да остане българска и народна. Посочи, че екипът на банката е от най-подготвените в цялата държавна администрация и ще разчита на него. Обяви се за провеждането на референдума за защита на българския лев, който обаче днес беше отхвърлен от депутатите.

Кандидатурата на Димитър Радев беше внесена от ГЕРБ-СДС днес. Той е действащият гуверньор на БНБ, след като мандатът му бе удължен заради провалилия се избор миналата година. Димитър Радев бе избран за управител на БНБ на 14 юли 2015 г. от 43-ото Народно събрание.

Димитър Радев е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. специализира в Института по външни отношения на университета "Джорджтаун". Радев е бил заместник-министър на финансите в шест правителства след 1991 година. Има опит в управлението на банки - три години участва в Надзорния съвет на търговска банка "Експресбанк". От 1995 до 2002 г. е член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа. 14 години Радев работи в Международния валутен фонд.

В мотивите на ГЕРБ-СДС за сегашната му номинация се посочва, че в мандата на Радев се осъществява най-мащабният преглед на качеството на активите на банките в България. Според коалициятна ГЕРБ-СДС Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ.

Николай Каварджиклиев е номинацията на БСП, също обявена днес.

Каварджиклиев е магистър е по "Финанси и кредит", със специализация "Банково дело" на УНСС от 1992 г. Професионалната му кариера започва през 1993 г. в Банка ДСК АД като банков експерт. От 1997 г. до 1998 г. е регионален директор на Банка ДСК АД. В периода януари 1999 г. до октомври 2000 г. е изпълнителен директор и член на УС в ДСК Банк АД.

От септември 2002 г. до март 2005 г. е прокурист в ДЗИ АД. Заемал е и позицията старши съветник в EQUEST Investment fund (март 2005 – март 2006 г.), член на УС на Летище София (2005-2009 г.). Преди да бъде изпълнителен директор и член на УС на Уника АД и на Уника Живот АД (януари 2010 г. – декември 2022 г.), е работил като мениджър за България в най-голямата австрийска застрахователна компания "Уника интернешънъл", Виена (ноември 2005 – декември 2009 г.). От януари 2021 г. до 17 януари 2023 г. е член на Надзорния съвет на Уника АД.

Социалистите посочват, че Каварджиклиев притежава богат опит в управлението на банки, включително европейски, както и големи финансови институции. Експертизата му се разпростира както върху публичния, така и върху частния сектор, което обхваща цялата дейност на институция като Българската народна банка, заявяват от БСП.

Все още не е ясно кога депутатите ще гласуват кой ще е новият управител на БНБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Чехия и Словакия Зеленски ще посети Турция
След Чехия и Словакия Зеленски ще посети Турция
България поведе в отборното подреждане на световното по художествена гимнастика за девойки
България поведе в отборното подреждане на световното по художествена гимнастика за девойки