НОВИНИ

Ще доведе ли до пореден раздор в управлението изборът на гуверньор на БНБ?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:12, 01.07.2023
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

Едно от назначенията, което предизвиква раздор между партньорите в управлението, е изборът на управител на Българската народна банка.

До края на следващата седмица ще са ясни имената на кандидатите и след това изборът е в ръцете на депутатите. Предишният път той се провали и така Димитър Радев продължава да управлява институцията две години, след като изтече мандатът му.

До седми юли официално парламентарните групи могат да дадат своите предложения за нов управител на БНБ.

"Проблемът е, че ние нямаме много голям пул от възможни кандидати. Като имате предвид фигурата на сегашния гуверньор, който има блестяща кариера и много висока степен на компетенция, плюс очевидно и политическите умения да си говори с всички. Намирането на алтернатива не е никак лесна работа, тя е работа за политиците, но не е казано, че трябва да бъде работа за някой от тях. Работата на политиците е или да изберат сегашния управител или да изберат нещо подобно", коментира финансистът Левон Хампарцумян.

Предходният конкурс от март миналата година се провали. Тогава не беше избран нито един от предлаганите кандидати - депутатите от ПП и ИТН Андрей Гюров и Любомир Каримански. Гюров се оттегли след появили се слухове за липса на диплома, а за Каримански в зала гласуваха под 60 депутати.

Асен Василев: ПП ще има собствен кандидат за шеф на БНБ

"Предишните предложения бяха на хора, които имат някакви базови компетенции, но бяха далеч от необходимото да заемат тази позиция, тепърва трябваше да се доказват. А не е хубаво, в критичен период, в който нас ни чака присъединяване към еврото, да има някой, който да трябва да се учи там. Хубаво е да е някой, който има опит, доказан е, и му вдигат телефона от другата страна", посочи Левон Хампарцумян.

Според финансиста и бивш кандидат за гуверньор на БНБ Бисер Манолов не е било правилно предложените кандидати на предишния конкурс да бъдат политици.

"Това е много тъжно, защото политиците по най-нагледния начин ни показват как те самите погазват закона", коментира той.

БНТ: Смятате ли че сега ще бъде избран нов гуверньор на банката?

- Нямам цялата информация, но мисля, че ще има обединение около определена кандидатура.

Снимки: БГНЕС (архив), pixabay.com

Сега отново се очаква кандидатите да бъдат предложени от управляващите, които обаче не са в коалиция, а в съвместно управление. Според финансистите бъдещият управител на БНБ трябва да притежава разнородни качества.

Бисер Манолов: Какво трябва да притежава един кандидат за гуверньор на централната банка - безспорно трябва да има познания как функционира цялата банкова система. Второ, трябва да бъде запознат с европейските стандарти за банков надзор. За мен важно е как ще бъде прекарана България като член на еврозоната.

Левон Хампарцумян: Трябва да има базова финансова компетентност, но трябва да има и политически умения. Това е фигура, която съчетава финансови компетенции и то специфични - централнобанкерска финансова компетенция, което не е същото като в търговските банки. Независимост не означава да бъде затворен в някаква капсула, означава да реагира независимо във взаимодействието си с другите власти.

Любомир Христов е кандидатът на "Възраждане" за шеф на БНБ

До този момент 33-ма души са управлявали БНБ. Пред бъдещия гуверньор предстои една от най-трудните задачи - приемането на България в еврозоната.

Бисер Манолов: Нашето членство в еврозоната е чисто политическо решение, но БНБ е органът, който има най-големи отговорности от гледна точка на технология, приспособявания, адаптиране на законодателство и така нататък.

Левон Хампарцумян: Много хора, включително и политици, не знаят функциите на БНБ. Примерно БНБ вече не дава лицензии на банки, нито ги взима - това се прави от Франкфурт, откакто сме членове на банковия съюз.

Бисер Манолов: Ако в нещо може да бъде обвинена през последните две години БНБ, е това, че тя не артикулира колко е важно за България да стои непоклатимо на този път (към еврозоната - б.р.) Обяснение за малките хора липсва. Това е една от причините толкова бързо да избуява този популизъм на противниците на такова членство.

Симеон Дянков: За мен ще бъде чест да бъда управител на БНБ

Страната ни е във валутен борд и това променя функциите на централната банка. БНБ не може да печата пари извън правилата, заложени в борда.

"Централната ни банка имаше тези права до 1997 година и хич не свърши добре това. Тази функция не е в ръцете ѝ, но, разбира се, БНБ управлява технически всичко, свързано с валутния съвет, по-популярно като валутния борд".

За да бъде избран нов гуверньор на БНБ, е необходимо за него да гласуват половината плюс един глас от регистрираните народни представители в зала.

"БНБ и Министерството на финансите са много технократски учреждения и там не, че няма така наречените "калинки", но са значително по-малко, отколкото в други части на администрацията. Това ще се отрази много лошо на финансовата система на България, външният дълг ще стане по-труден за обслужване, лихвите ще тръгнат нагоре, Взимането на кредит ще бъде по-трудно и ще трябва да доказваме как ще държим стабилност още 20 години", смята Левон Хампарцумян.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия се наложи срещу Септември София в контрола с пет гола
Славия се наложи срещу Септември София в контрола с пет гола
Лудогорец надви Университатя Крайова за трета поредна победа в контролите
Лудогорец надви Университатя Крайова за трета поредна победа в контролите