НОВИНИ

Ще обяви ли Франция извънредно положение заради нестихващите размирици

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:39, 01.07.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

В парижкото предградие Нантер днес погребаха убитото от полицай 17-годишно момче. Заради смъртта му само през изминалата нощ са били арестувани над 1300 души. Безредици има в почти всички големи градове на Франция.

Гневът от убийството на Наел излезе от границите на Франция. При протест в Брюксел през изминалата нощ са били задържани над 60 души. Смъртта на 17-годишното момче предизвика размирици и във Френска Гвиана. Мъж е загинал при сблъсъци между протестиращи и полицаи.

Размирици във Франция: Четвърта нощ на насилие и вандализъм

Заради кризата в страната френският президент Еманюел Макрон отмени посещението си в Германия.

Викове "Справедливост за Наел" - огласяха днес Нантер. В тесен кръг убитото момче беше погребано в парижкото предградие. Тълпи от хора обаче се събраха край джамията.

Снимки: БГНЕС

Времето не овладя гнева на протестиращите. 5 дни след смъртта на Наел, протестите стават все по-яростни. На почти 700 км от Нантер, в Марсилия, недоволството прерасна в улични сражения между протестиращи и полицаи.

Атаките вече не са срещу обществени сгради. Магазините се превърнаха в мишени.

"Имам магазин. Всичко са разграбили. Това е катастрофа. Не знам какво ще правим", разказва мъж.

Грабежи и безредици има в почти всички големи градове на Франция. Много от протестиращите са младежи с маски, въоръжени с коктейли Молотов и бухалки.

"Не разбирам какво става с тези млади хора. Няма причина да горят магазини. Не знам защо ги атакуват. Всичко е унищожено. Това няма да върне убитото момче".

Недоумение от палежите и мародерствата има и в Нантер - предградието на убития Наел. Много сгради, автобусни спирки и коли там са опожарени. Градският транспорт вече не се движи до предградието.

В Нантер тези, които не участват в протестите, се опитват да открият отговора за яростта.

"Смъртта на Наел беше искрата, която възпламени всичко. Но това, което се случва в предградието, е едно общо социално разочарование. Младите хора няма какво да правят. Повечето от тях не работят. За това омразата, която наблюдавам през последните дни не ме изненадва", казва Файез, жител на Нантер.

В парижкото предградие не вярват, че протестите скоро ще спрат. Увеличават се призивите към президента Макрон да обяви извънредно положение.

"За 50 години извънредно положение е обявявано четири пъти за наистина сериозни неща: терористичната криза, бунтовете от 2005 г., кризата с COVID-19. Ще видим какво ще избере президентът", коментира Жералд Дерманен, министър на вътрешните работи на Франция.

Нантер, който се превърна в епицентър на социалните вълнения, се готви за поредна напрегната нощ. Безсънна нощ очакват и в другите големи градове на Франция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви спечелиха златните медали на турнира по бадминтон на Европейските игри в Краков
Сестри Стоеви спечелиха златните медали на турнира по бадминтон на Европейските игри в Краков
Георги Глушков: Пътят на Александър Везенков е да остави голяма следа
Георги Глушков: Пътят на Александър Везенков е да остави голяма следа