НОВИНИ

Откриха нов роботизиран телескоп в Астрономическата обсерватория в Рожен (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
13:17, 01.07.2023 (обновена)
7315
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Нов роботизиран телескоп работи от днес в Астрономическата обсерватория в Рожен. Съоръжението разполага с огледало с диаметър от един метър и половина.

Роботизираният телескоп AZ 1500 позволява дистанционни наблюдения от всяка точка на земното кълбо. Досега учените задължително трябваше да се намират в обсерваторията.

Оптичната система на новия телескоп в Рожен се състои от три огледала и изключително прецизна компютърна технология за насочване, което изключва всякаква възможност за отклонения и нуждата от допълнителни корекции.

Вече ще е възможно изпълняването на повече от една задачи, а информацията от наблюденията ще се разчита светкавично.

"Този телескоп може да работи по много научни проекти, тъй като насочването му е в рамките на секунди към нов обект", обясни Асен Мутафов, асистент в Институт по астрономия при БАН.

Младият учен Милен Минев ще е отговорник на новия телескоп-робот.

"Аз лично се занимавам с активни галактични ядра и двойни звезди и това е страхотен инструмент за тази работа. Идеята е сам да извършва наблюденията, но все пак когато има нужда от човешка намеса, аз ще съм човекът", посочи той.

Техника от такъв мащаб и с такива възможности не е постъпвала от 42 години в обсерваторията.

"Най-вече ще можем бързо да реагираме – да кажем, ако е избухнала една свръхнова. Ще можем да участваме в много международни програми, с които се създават колективи за изследване на подобни бързо протичащи явления в нашата галактика", каза Проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория.

В модернизацията на националната обсерватория са вложени близо 7 млн. лева по националната карта за научна инфраструктура.

"За мен като министър на образованието и науката е много важно, че в този научен център в последната година са били над 400 ученици. Една трета от посетителите са всъщност деца и ученици", каза проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.

За официалното представяне на телескопа в обсерваторията пристигна и премиерът Николай Денков.

"Българската астрономия има много силни традиции. Много често се очаква, че средства има, но организацията и ефективността не са добри. Средствата трябва да бъдат харчени по-прозрачно", каза премиерът.

Символичното откриване на новата придобивка бе направено под съпровода на звучащата в Космоса родопска песен "Излел е Делю Хайдутин".

Репортер: Николай Райшинов


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезара Пекова е шампионка в многобоя на турнира "Жулиета Шишманова"
Лъчезара Пекова е шампионка в многобоя на турнира "Жулиета Шишманова"
България остава в Лигата на нациите при успех над Сърбия
България остава в Лигата на нациите при успех над Сърбия