Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ще изпрати ли България третия си космонавт между звездите?

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 01.07.2023
Чете се за: 08:47 мин.
У нас
Слушай новината

Третото издание на инициативата "Ало, Космос, говори България" събра стотици учени, изследователи и гости в София Тех Парк в четвъртък.

Събитието представи голямо разнообразие от академични лекции по физика, химия, биология, роботика, както и позволи на посетителите да се докоснат до най-новите достижения в роботиката, медицината и космическото дело. Организаторите си поставят за цел събитието да подпомогне изпращането на трети български космонавт в орбита.

Срещаме ви с двама от претендентите за тази позиция, които не губят и миг, за да постигнат своята мечта да бъдат сред звездите.

Тя е Татяна Иванова. Момиче на 20 години от Добрич, което вече 5 години полага усилия, за да стане първия български астронавт жена. Преминала е няколко курса за подготовка в условия, подобни на тези в Космоса, за да може да пригоди организма си за тежките моменти, които ще ѝ поднесе необятното тъмно пространство. Започва да учи висше образование в България, но прекъсва, за да замине за САЩ, където завършва първата година от обучението си в с специалността "Космическо инженерство" със специализация "Ракетни горива".

"Може би Космосът е нещо, което ще ме докара максимално до предела на силите ми физически и психически, и всичко това, което съм правила относно артистичната страна, смятам, че има полза в постигането на мечтата ми. Подобряват концентрацията ми, научи ме да бъда ритмична, да работя в екип, да съм постоянна, да съм уверена в действията си, изобщо да работя здраво за да постигна целите си. Всяко хоби изисква да работиш здраво по него, за да се усъвършенстваш", споделя тя.

Той е капитан Николай Калайджиев – военен пилот от 16-а авиационна база на Военновъздушните сили на Българската армия. Държи три рекорда на Гинес за екстремни каскади със самолет, последният от които завоюва преди две седмици. Преди да стане пилот, учи математика и информатика, занимава се с екстремно колоездене и мотокрос. Участва в хуманитарни и военни мисии, като е част от екипажа, помагал на Турция с доставките на хуманитарна помощ след земетресенията през март и често участва в акции при донорски ситуации и спешни медицински интервенции.

Пилотът Николай Калайджиев подобри рекорда на Гинес за най-много излитания и кацания с ултралек самолет

"За мен летенето е начин на живот. Буквално ставам с тези мисли и лягам с тези мисли и постоянно мисля как да се развивам, понеже естеството и смисълът на живота е човек да се развива. Летенето не ми е било детска мечта. В интерес на истината и това, на което уча децата – да не спират да търсят нещо, в което са най-добри и да намерят просто нещо, което на тях им харесва и може да са наистина най-добри от всички. Аз на 22-годишна възраст намерих летенето, допреди това учих математика и информатика в Пловдивския университет. Кандидатствах за военен пилот и ме приеха", каза Калайджиев.

Снимки: БНТ, архив

И двамата срещат пренебрежителното отношение на хората относно мечтата си да поемат към Космоса, но това не ги спира.

БНТ: Как Ви приемат хората? Мисля си, че все някой Ви е казвал, че сте луд. Семейството Ви как реагира на хобитата, с които се заобикаляте?

Николай Калайджиев: Да, има хора, които го казват, но както знаете, човек, който намира някакви нови неща, трябва да има нестандартно мислене и хората, когато мислиш различно и търсиш нещо ново реално да откриеш, за тях не е нормално това нещо. Намират те за луд, но това са хората, които движат света и които намират новите неща, така че това е начинът за развитие.

Татяна Иванова: Има много хора, които казват, че няма да се случи, много хора ме гледат с насмешка, но им се усмихвам и продължавам напред. Реално имам още много хляб да изям и много път да измина до звездите. Надявам се да ми се случи, но аз много се наслаждавам на самото приключение, защото това да станеш космонавт изисква много начинания. Някои от тях са много страшни, но пък доста даващи след това, като емоции, като опит.

Мечтите за нови рекорди на Николай не спират, но те не са му самоцел.

"Да, има още няколко рекорда, които искам да подобря. С екипа ще обмислим кои точно, но идеята не е да правя рекорд след рекорд и т.н. Идеята е чрез тези рекорди да покажем какви българи има тук, в България, защото с третия световен рекорд накарахме света да се обърне, да погледне България и да види какви хора има тук.

Космосът - следваща цел на пилота Николай Калайджиев, който чупи рекорди

Един космонавт трябва да бъде и добър пилот, да може да скача от самолет на хиляди метра височина и да се справя с екстремни ситуации под вода. Не всичко обаче е толкова лесно, колкото изглежда.

"Първото ми кацане беше просто събитие, защото се разбих в една ограда. Много е приятно, когато си в самолета и има един такъв екстаз, има притеснение, чуваш две минути, една минута и EXIT, което е - отваря се вратата и скачаш. Постепенно се изкачвате на нивата. 7 скока е първия курс да си вземеш, ако се представиш добре, но нямам сила да направя флеър – едно движение, което забавя парашута. Затова много често се разбивам и затова за мен най-страшното е как ще се приземя – на 3 - 4 метра като съм от земята, това е най-страшната част", разказва Татяна Иванова.

"За мен всичко това е работа и не разделям работата от 16-ата транспортна авиационна база. Това е моят начин на живот, успявам да движа и да синхронизирам двете неща. Моите колеги се радват на успехите, които постигаме, в работата също влагаме много енергия, усилия, да показваме какво може наистина 16-а транспортна авиационна база, така че и двете неща ги движа едновременно и всичко става отлично", казва Николай Калайджиев.

Колкото и да са подготвени бъдещите български космонавти, пред тяхното развитие има пречка. България няма собствена космическа програма, нито пък е част от международна асоциация. Страната ни работи по присъединяване към Европейската космическа агенция, но това е много дълг процес.

Към днешна дата пред българските космонавти стои възможността да чакат реализация в родината си или да развеят чужд флаг в Космоса. Засега те са твърди, че искат да представят своята родина, а не чужда държава между звездите.

Вижте повече в репортажа

Стажант-репортери: Ерика Шаумян, Петър Желев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мениджърската агенция на Александър Везенков потвърди трансфера на българина в Сакраменто Кингс
Мениджърската агенция на Александър Везенков потвърди трансфера на българина в Сакраменто Кингс
Медисън Кийс завоюва за втори път в кариерата си титлата на турнира по тенис в Ийстбърн
Медисън Кийс завоюва за втори път в кариерата си титлата на турнира по тенис в Ийстбърн