НОВИНИ

Георги Градев: Борислав Михайлов няма да бъде вписан като президент на БФС

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:36, 18.01.2023
Чете се за: 06:17 мин.
Спорт
георги градев борислав михайлов вписан президент бфс
Слушай новината

Специалистът по спортно право Георги Градев публикува пост в профила си във Фейсбук, в който изрази мнение, че Борислав Михайлов няма да бъде вписан като президент на Българския футболен съюз (БФС) в Търговския регистър.

Припомняме ви, че вчера Апелативният съд в София взе решение да легитимира всички решения от изборния конгрес на БФС, проведен на 12 октомври 2021 година, включително и избора на Михайлов за президент на централата.

От изявлението на Георги Градев обаче става ясно, че футболният Балкан Варвара, чийто представител бе той по време на конгреса, ще използва правото си да обжалва това решение пред Върховния касационен съд (ВКС), което няма да позволи вписването на Борислав Михайлов като президент на БФС.

В допълнение Градев изрази съмнения относно безпристрастността на решението на Апелативния съд, тъй като "в рамките на процедурата по делото са били допуснати множество доказателства, представени от БФС, без никакво основание".

Накрая Георги Градев, по подобие на кандидата за президентския пост в БФС Димитър Бербатов, призова за свикването на един честен и обединителен конгрес.

Ето го и целия пост, публикуван от Георги Градев:

"АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД НЕ Е ГЛЕДАЛ ДЕЛОТО НА БАЛКАН ВАРВАРА ПО СЪЩЕСТВО, БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ НЯМА ДА БЪДЕ ВПИСАН КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА БФС В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР

Апелативният съд не е гледал по същество делото за печално известния Конгрес на БФС от 12 октомври 2021 г. Борислав Михайлов няма да бъде вписан в Търговския регистър като президент в резултат на излязлото вчера решение по обжалването на Балкан (Варвара).

Прави впечатление, че различни медии излязоха с неверни твърдения за решението на Апелативния съд. Първо, жалбата на Балкан (Варвара) не е единствената жалба по делото, както се твърди. Има и друга, която е предмет на висящ процес пред Софийски градски съд и там все още няма насрочена дата за открито съдебно заседание. Второ, решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд, от което Балкан (Варвара) ще се възползва в срок.

С оглед на тези два факта е невъзможно легитимирането на избора на Михайлов и Изпълнителния комитет и тяхното вписване в Търговския регистър.

По отношение на самото решение на Апелативния съд, в рамките на процедурата по делото бяха допуснати множество доказателства, представени от БФС, без никакво основание. Това ни накара да се съмняваме в безпристрастността на съда.

Съдебният акт не разрешава спора по същество, нито определя оспорените решения, взети на Конгреса през октомври 2021 г., като законни. Този въпрос остава отворен и тепърва предстои да бъде решен от Софийски градски съд в друго производство.

Съдът казва, че след като Балкан (Варвара) е бил изключен като член на БФС миналата година, от този момент нататък за тях не съществува правен интерес да оспорват решенията на Конгреса, състоял се шест месеца преди изключването от БФС.

Абсурдността на този правен аргумент е очевидна.

Първо, ако това решение остане в сила, утре ще се създаде такъв прецедент, че никой никога няма да може да обжалва решенията на БФС или на което и да е друго сдружение с нестопанска цел, поради простата причина, че в момента, в който обжалва, може да бъде изключен като член на сдружението и така да се сложи край на оспорването в съда.

И второ, ако някой член на БФС бъде изключен, при това положение няма да има как да обжалва такова решение, защото като е изключен, няма правен интерес.

Такъв изход е недопустим в нормална правова държава и не кореспондира с волята на законодателя и духа на закона. Това практически отнема правото на достъп до правосъдие.
В тази посока има ясна и трайна практика на Върховния касационен съд, който осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на законите.

Има изход от умишлено създадената ситуация от ръководство на БФС с изтекъл мандат и то е много просто – свикване на честен, обединителен конгрес, с участието на всички незаконно изключени клубове от БФС миналата година. Такъв конгрес ще обезсили решенията на предходните конгреси и делата по тях ще станат безпредметни и ще бъдат прекратени. Само от ръководителите на БФС зависи дали ще продължи безвремието и затъването в юридическия хаос, или ще се разплете гордиевият възел, преди да е станало твърде късно за спасение на българския футбол, насилствено умъртвен от БФС през последните 17 години"

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавров: За преговори със Зеленски и дума не може да става
Лавров: За преговори със Зеленски и дума не може да става
Парламентът създаде временна комисия за казуса с Пловдивския панаир
Парламентът създаде временна комисия за казуса с Пловдивския панаир