НОВИНИ

Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз, обявиха и Изпълкома (ОБЗОР)

Легендата на Левски печели изборите още на първи тур с 235 гласа, втори остава Димитър Бербатов със 181 гласа

живо георги иванов новият президент българския футболен съюз
bnt avatar logo
от БНТ
22:20, 15.03.2024 (обновена)
26800
Чете се за: 14:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС), след като беше избран на поста по време на днешния Извънреден изборен конгрес на централата.

Легендарният футболист на Левски спечели изборите още на първи тур, като събра подкрепата на 235 от делегатите в залата, с което изпревари Димитър Бербатов, който получи 181 гласа.

Иванов наследява на "кормилото" на родния футбол Борислав Михайлов, който подаде оставка миналия ноември, а днес по време на Общото събрание тя бе приета с 303 гласа "за" и 12 "против, а след това делегатите приеха и освобождаването на досегашния Изпълнителен комитет.

В края на Конгреса на БФС станаха ясни и членовете на новия Изпълком на БФС, в който място намериха всички предложения на Георги Иванов, а единственото име, което бе предложено от клубовете е това на Димитър Георгиев.

В крайна сметка новият Изпълнителен комитет на БФС е в следния състав: Георги Иванов (президент), Атанас Фурнаджиев, проф. Николай Изов, Михаил Статев, Любомир Беновски, Николай Андреев, Мила Христова, Румен Вълков, Атанас Караиванов, Николай Лазаров, Даниел Панов, Калин Каменов, Пламен Манолов, Теодор Тодоров и Димитър Георгиев.

Целият изборен ден около Конгреса беше проследен по часове на нашия сайт bntsport.bg, a в следващите редове ви предлагаме хронология на събитията.

Развоят на Конгреса:

07:30 часа - Начало на регистрацията. Делегатите започнаха да се събират във фоайето на столичния хотел, в който ще се проведе Извънредният конгрес на БФС. В залата за регистрации обаче не бяха допуснати журналисти.

07:53 часа - Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов пристигна на мястото, но отказа да застане пред представители на медиите.

07:58 часа - На мястото на събитието са ангажирани десетки полицаи и жандармеристи, които охраняват района. На тяхно разположение има и водно оръдие.

08:19 часа - Първият от кандидатите, който пристигна на мястото на Конгреса е Петьо Костадинов: "Очаквам да има някои нередности. Зависи как е минал инструктажът", коментира той (ВИДЕО)

08:20 часа - Представителят на ОФК Пирин Благоевград Петър Занев заяви, че е "време за промяна". Припомняме ви, че ръководството на "орлетата" издигна кандидатурата на Димитър Бербатoв

08:37 часа - Станислав Ангелов също пристигна и обяви: "Трябва да се носи по-широка отговорност и властта да не е при един човек, Изпълкомът трябва да започне да функционира"

08:45 часа - Мажоритарният собственик на ПФК Левски Наско Сираков дойде пред столичния хотел и коментира следното: "Левски ще гласува за Левски" (ВИДЕО)

08:50 часа - Бившият заместник-изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов също вече е на мястото на събитието.

08:54 часа - Две от основните фигури в екипа на Димитър Бербатов - Стилиян Петров и Мартин Петров - пристигнаха на Конгреса (ВИДЕО)

09:01 часа - Президентът на Славия Венцеслав Стефанов също се появи пред столичния хотел и заяви следното: "На българския футбол не му трябва молитва, а мотика" (ВИДЕО)

09:20 часа - Още един от кандидат-президентите вече е на мястото на събитията в лицето на Михаил Касабов вече е на мястото на събитията (ВИДЕО)

09:23 часа - Димитър Бербатов е поредният претендент за ръководното място в БФС, който вече е на Конгреса (ВИДЕО)

09:34 часа - Изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов пристигна и обяви: "Нашата промяна е Димитър Бербатов" (ВИДЕО)

09:53 часа - Кандидат-президентът на БФС Георги Иванов пристигна на Конгреса и категорично заяви: "Уверен съм, че ще спечеля" (ВИДЕО)

10:03 часа - Поредният претендент за президентския стол в БФС - Георги Градев - също вече е на мястото на събитията. "Вчера бях тук, видях много уплашени хора", коментира той (ВИДЕО)

10:05 часа - Бившият ръководител на футболния съюз Борислав Михайлов вече е на Общото събрание на централата.

10:16 часа - Претендентът за ръководния стол в БФС Георги Захариев пристигна в столичния хотел, обявявайки следното: "Няма да спечели кандидатът с най-добра програма, а този с най-голямо влияние в клубовете (ВИДЕО)

10:18 часа - Емил Костадинов: "Три години имаше нападки, очаквам и днес да има"; Атанас Фурнаджиев: Промяна ще има, всичко ще е открито и прозрачно; Добрин Гьонов: Очаквам честен Конгрес, най-важно е хората да бъдат оставени да работят оттук нататък

10:21 часа - И последният кандидат-президент на БФС - Манол Иванов - пристигна на Конгреса (ВИДЕО)

10:24 часа - Иван Василев - собственик на Локомотив София: Очаквам балотаж между Георги Иванов и Мишо Касабов (ВИДЕО)

10:30 часа - Конгресът на БФС започва!

10:35 часа - Борислав Михайлов приветства делегатите на Извънредното общо събрание: "Не вярвах че толкова скоро отново ще ми се налага да откривам Конгрес на БФС. Боли ме по-скоро от това, че усърдната работа, следването на стратегията стъпка по стъпка, изпълнението и преизпълнението на поставените цели и задачи, усилията на БФС под мое ръководство да положи основите на добро и светло бъдеще, всичко това бе зачеркнато по агресивен, циничен и пошъл начин", заяви той.

11:27 часа - Борислав Михайлов иска неговата оставка да бъде гласувана явно от присъстващите на Конгреса

11:40 часа - След разгорещени спорове в залата в крайна сметка бе взето решение отделните комисии да бъдат съставени от един председател и четирима делегати.

12:40 часа - Делегатите в залата приеха оставката на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов. "За" гласуваха 303 делегати, а 12 бяха "против"

12:42 часа - Делегатите гласуваха освобождаването на предишния Изпълнителен комитет на централата, като решението беше прието с 318 гласа "за" и 2 "против"

14:00 часа - След кратката почивка делегатите се върнаха в залата, за да продължи Конгресът по обявения Дневен ред с т.6 - Избор на Президент на Сдружение „Български футболен съюз“.

14:11 часа - Делегатите взеха решение гласуването да се проведе в тъмни стаички, като това предложение беше прието с 240 гласа "за", 109 гласа "против и 11 въздържали се.

14:26 часа - Започва изслушването на кандидат-президентите. Пръв на трибуната застана Михаил Касабов: "Не мога да ви обещая промяна с магическа пръчка. Ако обаче получа вашето доверие, ви обещавам да спазя обещанието си и в моя Изпълнителен комитет да няма президенти на футболни клубове".

14:31 часа - Пред делегатите застана и вторият от претендентите Манол Иванов: "Конгресът днес е първата стъпка, за да се прокара нов начин на работа и нова форма на комуникация с държавата, институциите, медиите и футболната общественост".

14:38 часа - Димитър Бербатов: "Клубовете сте върховната власт, която трябва да вземе решение за бъдещето на футбола ни. Трябва да покажете обединение... Ако ни изберете, ви обещавам да покажем същото уважение към вас, което правихме през последните три години", заяви бившият български футболист, който призова наблюдателите от УЕФА да следят за редовността на Конгреса.

14:44 часа - Петьо Костадинов към гласоподавателите: "Не бива да се съмнявате, че ще положа интензивна грижа за младите български състезатели. Нямаме обвързаности с нито един олигархичен кръг, изборът е ваш"

14:51 часа - Пети на трибуната излезе Георги Захариев и призова делегатите: "Чувствате ли, че българският футбол върви в правилната посока? Къщата ни гори и трябва много бързо да вземем решение за бъдещето"

14:58 часа - Георги Иванов застана пред представителите на футболните клубове и обяви: "В духа на прозрачност и обединение, аз ще подам ръка на останалите кандидати. Това е стъпка към обединени и сътрудничество. Това е ключът към постигането на истински промени и напредък. Крайната ни цел е да създадем среда, в която всеки български клуб, играч и фен да се чувства част от голямото семейство"

15:02 часа - Накрая пред всички присъстващи в залата излезе Георги Градев и заяви: "Готов съм да работя безвъзмездно за българския футбол. Аз искам да работя, а не да управлявам. Бъдете свободни и изберете експертизата"

15:13 часа - Начало на процедурата по гласуване за нов президент на Българския футболен съюз (БФС).

15:42 часа - Един от кандидатите Петьо Костадинов говори на излизане от залата: "Аз бях за това да не са тъмни стаичките, но така решиха делегатите".

15:45 часа - Неговият конкурент Георги Захариев пък алармира, че отново може да се стигне съдебни дела покрай Конгреса, тъй като не е била внесена достатъчно яснота около въпроса колко гласа са необходими на един конкурент, за да спечели изборите на първи тур: "Клубовете сами си избраха да се гласува в тъмни стаички... Във ФИФА и УЕФА се гласува открито пред едно бюро, посочваш и пускаш. Този симптом не е главният проблем", добави той.

17:10 часа - Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов обяви последни пет минути, в които делегатите могат да упражняват правото си на глас.

17:15 часа - Край на гласуването! Организаторите обявиха, че общо 468 клуба са упражнили правото си да подкрепят някой от кандидат-президентите. За победа на първи тур са необходими 235 гласа.

18:25 часа - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Легендата на Левски печели изборите още на първи тур с 235 гласа. Втори остава Димитър Бербатов със 181 гласа.

18:27 часа - "Благодаря на всички, които са гласували за мен. Сега започва трудното. През следващите четири години ще направя така, че да променим цялата футболна среда. Ще се опитаме да работим с държавата, за да помогнем на вас - клубовете. Обещавам ви честност и работа. Ще работим с децата, за да имаме силен национален отбор и се надявам да се класираме на световното първенство през 2026 година", бяха първите думи на новия ръководител на БФС.

18:35 часа - Георги Иванов обяви имената в предложения от него Изпълком

18:40 часа - Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров поздравиха победителя Георги Иванов и напуснаха залата.

18:41 часа - Димитър Бербатов: Трябва да уважим избора на клубовете (ВИДЕО)

18:42 часа - Стилиян Петров и Мартин Петров обявиха, че са "дотук" с българския футбол

18:46 часа - Организаторите на БФС обявиха кратка почивка преди да бъде гласуван новият състав на Изпълнителния комитет на БФС.

19:02 часа - Петьо Костадинов: Надявам се всички да вдигнат темпото и качеството на работа

19:32 часа - Георги Захариев: Ще продължа да съм опозиция и критик

20:15 часа - Приключи гласуването за избор на нов Изпълком на БФС. В него се включиха представители на общо 264 клуба.

20:31 часа - Йордан Лечков: Пожелавам успех на Георги Иванов и на новия Изпълком (ВИДЕО)

20:59 часа - Филип Филипов: Нека дадем възможност на Георги Иванов да работи, мисля, че ще има промяна в БФС (ВИДЕО)

21:25 часа - Станаха ясни новите членове в Изпълкома на БФС, като техните имена са: Атанас Фурнаджиев, проф. Николай Изов, Михаил Статев, Любомир Беновски, Николай Андреев, Мила Христова, Румен Вълков, Атанас Караиванов, Николай Лазаров, Даниел Панов, Калин Каменов, Пламен Манолов, Теодор Тодоров и Димитър Георгиев.

21:31 часа - Георги Иванов даде своята първа пресконференция като президент на БФС: "Изпълкомът ще бъде органът, който да води БФС", обяви той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 души са пострадали при катастрофа в Прохода на Републиката
10 души са пострадали при катастрофа в Прохода на Републиката
Иван Дончев се класира на 33-о място на 1000 метра на световното първенство по шорттрек в Ротердам
Иван Дончев се класира на 33-о място на 1000 метра на световното първенство по шорттрек в Ротердам