НОВИНИ

Георги Иванов: Искам 100 млн. лева от телевизионни права, но кой да ги даде

Президентът на БФС обсъди най-важните теми в Българския футбол след заседанието на Изпълкома

Георги Иванов
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:30, 11.06.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Бълагрския футболен съюз (БФС) Георги Иванов говори за Първа лига, телевизионните права, съдийството, футболното хулиганство, националния отбор и още други теми след днешното заседание на Изпълкома.

Според него договорите за телевизионните права имат нужда от подобрение.

"Обсъждали сме телевизионните права и създадохме работна група. Да, и аз искам да има повече пари, но нямаме друга оферта, която да предложим на клубовете. И аз искам 100 милиона от ТВ права, които клубовете да си разпределят, но трябва да намерим някой, който да дава тези пари. Коментирали сме го, но за момента няма никакво решение. Имаме четирима юристи. Те ще прегледат договорите, за да видят възможностите за подобряване на телевизионните права", обяви Иванов след днешното заседание на Изпълкома.

Бившият футболен национал допълни, че договорът за ТВ права е до 2029 година, който е бил подписан от предишното ръководство.

"Не мога да кажа кое е най-важно, защото за мен всички точки са важни. Първа лига остава с 16 отбора, който ще бъде разделен на две четворки и една осмица. Давид Борбалан ще продължи да бъде председател на съдийската комисия. За нас е важно реферите да показват безпристрастност и да дават равноправност на всички отбори. Това, към което БФС ще се стреми, е наказанията да са на база на нормативните документи", каза още той.

Юношата на Локомотив Пловдив разясни какви разходи ще плати футболната централа с цел подобрение на ВАР.

"БФС плаща около 1 млн. на сезон за системата ВАР. С новото подобрение от допълнителни две камери ще ни излезе още 200 000 лева на сезон. За 2023 г. футболният съюз е на загуба. За нас е много важно съдийството да даде равнопоставеност на всички клубове. Този допълнителен разход излиза изцяло от бюджета на футболния съюз. Облекчаваме клубовете като не изискваме за това такси от тях", продължи пловдивчанинът.

Георги Иванов осъжда остро футболното хулиганство.

"За нас е много важен законът за футболното хулиганство, за да спрем тези неща, които се случват. Вчера ДК наложи тежки наказания на ЦСКА, но те са на базата на правилниците. Такива неща са неприятни, защото носят и финансови санкции на клуба. Трябва да се обединим. Зрителите да отиват на празник, а не да се чудят дали някой няма да го удари с тръба в главата", смята шефът на БФС.

Иванов коментира и възможността клубовете да пускат млади състезатели.

"Клубовете не желаят да има ограничаващо правило за един, двама или трима играчи до 21 години. Трябва да продължим да работим изключително много в школите, за да създаваме качествени играчи. Имаше правило за играч до 21 години и самите отбори се мъчеха по всякакъв начин да го заобикалят", допълни президентът на централата", добави той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След изборите за ЕП: Първа среща на лидерите на политическите групи
След изборите за ЕП: Първа среща на лидерите на политическите групи
5000 лв. гаранция и обвинение за полицая, прострелял младеж в Плевен
5000 лв. гаранция и обвинение за полицая, прострелял младеж в Плевен