НОВИНИ

Георги Иванов: В националния отбор трябва да играят футболисти с български произход и самосъзнание

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:09, 25.01.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
 Георги Иванов Гонзо
Снимка: БФС
Слушай новината

Техническият директор на БФС Георги Иванов излезе с официално изявление след критиките по негов адрес по повод изказването му, че докато той е директор на националните отбори "чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе в българския национален отбор".

Бившият нападател сподели, че е наясно, че изказването му може да бъде интерпретирана по различни начини, но за него е важно да се знае, че националният отбор е кауза и не бива да бъде сравняван с клубните тимове.

"Принципната ми позиция е ясна – в българския национален отбор трябва да играят футболисти с български произход и българско самосъзнание, независимо дали са родени в страната или не. Заставам зад думите си, че желанието ми е да гледам България с български играчи и вярвам, че футболната общественост ще се съгласи с това. Наясно съм, че репликата ми може да бъде интерпретирана по всевъзможни начини, особено когато е извадена от контекста, но за мен е важно да се направи разлика между клубни и национални отбори. Докато в клубните можеш да трансферираш футболисти от цял свят – нещо, което и аз съм правил като директор, в националните става дума за кауза, която няма как да бъде купена или подправена", коментира Иванов.

Все пак Георги Иванов-Гонзо заяви, че националният отбор не е затворен за нито един играч, който има български корени и е наясно какво означава да играе за България.

"В никакъв случай! Както знаете, в националните отбори вече играят състезатели, израснали в чужбина, като например дори в момента се стараем да оформим документите на Лукас Петков от Бундеслигата. Има и още доста играчи, които имат български корени, и които наблюдаваме. Всички те са добре дошли, защото са наясно какво означава България, а и съм убеден, че българската публика ще ги приеме. Тъй че категорично не става въпрос за расово или етническо разграничение, а за момчета, които разбират стойността на националната фланелка", завърши техническият директор на БФС.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парис Хилтън съобщи за раждането на първото си дете
Парис Хилтън съобщи за раждането на първото си дете
Съдът намали паричните гаранции на двамата обвиняеми по случая "Nexo"
Съдът намали паричните гаранции на двамата обвиняеми по случая "Nexo"