НОВИНИ

Георги Свиленски опроверга слуховете, че трима депутати от БСП ще гласуват "за" вота на недоверие

bnt avatar logo
от БНТ
10:37, 18.06.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарната група на "БСП за България" е единна, заяви председателят ѝ Георги Свиленски в "Денят започва с Георги Любенов". Свиленски определи като неверни слуховете, че трима депутати от БСП ще гласуват в подкрепа на вота на недоверие.

"Парламентарната група на БСП е единна. Ние сме взели решение и няма как да се търсят предатели на тези хора, които са ни изпратили в парламента. Не сме свършили тази работа, за която българските избиратели ни изпратиха в парламента - да променим модела на Борисов. Промяната сега започва наистина, надявам се, с изчистено мнозинство, мнозинство, което не може да бъде поддадено на едни или други интереси", каза председателят на ПГ на "БСП за България".

Той коментира, че президентът има право да критикува кабинета. По думите му, обаче, Румен Радев трябва да обясни на хората, които протестираха в подкрепа на правителството, а и на самия него преди две години, каква е алтернативата на кабинета "Петков".

"Нека сега президентът да излезе и да каже на тези хора, които дойдоха пред парламента да подкрепят правителството, той да им обясни, че правителството не се справя. На тях, не на нас. Ние - толкова, колкото можем. Но той да обясни на тези, които ги избраха, тези, които дойдоха да подкрепят правителството, сега да им обясни, че правителството не се справя, а трябва да бъде свалено, за да дойде г-н Борисов, ДПС, "Възраждане", Слави Трифонов. Ето това да каже - това са двете алтернативи. Само да казваш: "Не се справяш!", не стига", каза Свиленски.

Според него свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев е голяма грешка. Той изрази надежда още депутати да се обявят в подкрепа на правителството.

"Важното е парламентът да работи, важното е да взема решения, важното е да има мнозинство, което да направи реформите в България, промените, за да имаме една силна България. Мисля, че в българския парламент има принципни народни представители. На тези, които напускат парламентарната група, преди бяха наричани "предатели". Сега на тези хора казват "смелчаци", защото са смели депутати, които намериха сили да вземат едно отговорно решение и се надявам да има повече такива народни представители", допълни той.

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матео Беретини се класира за полуфиналите в Куинс
Матео Беретини се класира за полуфиналите в Куинс
208 нови случая на COVID-19 за последното денонощие у нас
208 нови случая на COVID-19 за последното денонощие у нас