НОВИНИ

ГЕРБ оттегли подкрепата си за вътрешния министър Калин Стоянов и поиска да бъде отстранен

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:54, 20.08.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Бойко Борисов поиска отстраняването на вътрешния министър Калин Стоянов. Мотивът му, че не може държавата да се превръща в заложник на един министър, който вдига юмрук пред президентството. Призова тези, от които зависи, да намерят формула за отстраняването и приемлива фигура за поста. Това се случва след като вчера държавният глава Румен Радев отказа да подпише указа за служебното правителство заради присъствието на името на Калин Стоянов в него.

Вдигнатият юмрук на вътрешния министър пред полицаите, събрали се вчера пред президентството, прелял чашата на търпението на лидера на ГЕРБ, който досега защитаваше Калин Стоянов.

Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ: "Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството не е допустимо. При това му действие категорично от ГЕРБ настояваме да бъде освободен. Това не може да бъде вътрешен министър - отдалечен, правещ, наблюдаващ изборите. Според мен и госпожа Кожарева постъпи много прибързано, тя трябваше да подаде друго име. Не може държавата да става заложник на вътрешен министър. Призовавам Радев, умолявам го каквато иска дума да използва в случая, Главчев като служебен премиер да намерят формула да отстранят Калин Стоянов. Да изберат някаква приемлива за всички там, тъй като ние не сме в хипотезата да избираме министър. По най-бързия начин да отидем на избори."

Борисов припомни как се е стигнало до избора на Калин Стоянов:

"Когато с Петков правехме сглобката, търсехме професионално лице, което да оглави МВР, отдалечено от всички. Аз се съгласих на Калин Стоянов, защото е назначен за шеф на БОП от Рашков. Г-н Петков първи говори с Калин Стоянов. Когато говорих аз с него, той каза "добре съм си, аз съм си професионалист и искам да си служа в БОП-а. Въпреки този натиск, той отстъпи с условието да е министър от ПП-ДБ и да бъде дълго време министър."

Според Борисов и Горица Грънчарова вече не е подходяща за служебен премиер:

"Считам, че и Горица Кожарева не може да изпълнява тази функция след вчерашното ѝ тичане при главния прокурор. Абе с кой акъл замесвате и главния прокурор."

Борисов напомни, че искат толерантна кампания:

"Воювали Радев и Пеевски – тяхна си работа, да воюват. ГЕРБ не иска да воюва с никого. И аз съм вдигал юмрук, само че още имам белези по главата, защото тогава и те бият. И дори когато победиш, вечерта не ядеш салата, защото те щипе по устата и те удрят и сега подавам ръка, ръка, ръка - тя е по-силна от юмрука."

Борисов коментира и поканата на ПП-ДБ за консултации:

"Що се касае до триковете, които в момента се опитват да се разиграват от нашите колеги, искам да им кажа, че ние няма да участваме в подобно нещо, защото то е лишено от всякакви принципи, лишено от политическа логика, а и лишава политическите партии от смисъл да съществуват.

Според лидера на ГЕРБ събирането на парламента за попълване на така наречената "домова книга " ще е само за залъгване на хората. Борисов коментира, че това, което се случва вече 4 години е пълен хаос и разпад на държавността.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец картотекира още двама от новите за двубоите в Лига Европа
Лудогорец картотекира още двама от новите за двубоите в Лига Европа
Политически престрелки: Кой назначи Калин Стоянов за вътрешен министър?
Политически престрелки: Кой назначи Калин Стоянов за вътрешен министър?