НОВИНИ

Политически престрелки: Кой назначи Калин Стоянов за вътрешен министър?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:43, 20.08.2024
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Нов епизод от сагата - кой назначи Калин Стоянов за вътрешен министър. Според Делян Пеевски, това е Кирил Петков. Разговорът бил проведен в кола. Петков обясни: във въпросната кола само интервюирал Калин Стоянов. А предложението Стоянов да бъде силов министър дошло от ГЕРБ. И днес председателят на ПГ на ДПС атакува президента като заяви: ако Калин Стоянов бъде уволнен заради лъжи и измислици "от бандата на кешовете лично Пеевски ще го покани да бъде водач на листа".

След настояването и на Бойко Борисов Калин Стоянов да бъде освободен от поста вътрешен министър - от ПП-ДБ, ДПС и ИТН реагираха.

Асен Василев - съпредседател на ПП: "Радвам се, че и господин Борисов се е присъединил към призивите Калин Стоянов да не бъде министър на вътрешните работи."

Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН: "Борисов това, което каза: искам си кабинета "Главчев", ще си сложа някой друг Калин Стоянов."

Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС: "А оставката на президента поиска ли за прегазването на конституцията? Господин Борисов гласува ли тази конституция с мен и Кирил Петков, и Христо Иванов? Гласува я. Мистър кеш Радев. Той прегази конституцията и отправя България право към Москва. Днеска ако имаше нормални лидери и партии - трябваше да има подписка да КС да се тълкува какво направи той вчера."

Според Пеевски, именно Кирил Петков е довел Калин Стоянов за вътрешен министър. И описа ситуация с участието на Петков, Стоянов и бившия заместник-председател на ДАНС Петър Петров:

"Той е лежал в една кола заедно с него и с Петър Петров. Лежал на задната седалка като в сандвич. От едната страна е бил Калин Стоянов от другата е бил Петър Петров. А Киро е бил по средата. Но е бил в тази кола - какво са правили ще ги питате тях."

Кирил Петков отговори:

"Да, интервюирах Калин Стоянов. Да, срещал съм се с него, в кола съм се срещнал, да. Обаче единствената ми причина беше защо се срещам с него е много проста - беше предложен от ГЕРБ, исках да видя дали този човек има възможност да бъде министър на вътрешните работи."

Пеевски смята, че вътрешния министър си върши работата професионално:

"Ако Калин Стоянов фалшиво е обвиняван от тези хора, че е мой човек, казвам следното: ако бъде уволнен по най-несправедливия начин Калин Стоянов заради лъжи и измислици на бандата на кешовете, лично аз ще го поканя да бъде водач на моя листа на моята партия."

Кирил Петков - съпредседател на ПП: "Tова, което днес разбрахме, че реалния човек, който е бил зад това предложение на ГЕРБ е бил Пеевски. Ако той го слага даже като водач на неговата листа, вече всичко става ясно. И от тук нататък, когато се говори за Калин Стоянов просто няма смисъл да се използва неговото име, нека използваме думичката: "човекът на Пеевски".

Какво следва и опция ли е кабинет "Главчев 2", Асен Василев цитира конституционалисти:

"Господин Главчев, ставайки и външен министър, а не само министър-председател влиза в несъвместимост с длъжността си шеф на Сметна палата и оттам нататък най-вероятно е дисквалифициран за втори мандат като служебен премиер."

Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН: "Ми, ако изпада, изпада - да са мислили. Няма проблем да изберем и нов председател на Сметната палата."

Изходът според ПП-ДБ: да се попълни т.нар. домова книга с потенциални служебни премиери като се изберат двама заместник-председатели на Сметната палата, омбудсман и негов заместник. Затова още вчера поканиха партиите без ДПС с Пеевски на среща.

Асен Василев - съпредседател на ПП: "По-важно за държавата е да направим нещата по правилния начин, така че те да са устойчиви, а не имаше една поговорка: "бързата кучка, слепи ги ражда".

БНТ: Няма ли да ви обвинят обаче така, че си слагате ваши хора - политически лица?

"Всички тези хора в момента, в който се прави подбора за тях, трябва да се задават и въпроси: готови ли са да станат служебен министър-председател."

БНТ: Ще подкрепите ли попълването на т.н. домова книга, за да може да се избере служебен министър-председател?

Борислав Гуцанов - председател на ПГ на БСП: "Не, аз не считам, че може по такъв начин да се подхожда и то по такъв бърз и елементарен вариант. Нека да изчакам президента в следващите няколко дена той да си вземе своето решение."

ГЕРБ не са присъствали на срещата, организирана от ПП-ДБ. Видели са се, по думите на Кирил Петков на председателски съвет. До края на деня не стана ясно ще има ли извънредни заседания на парламента и опит за попълване на свободните постове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ оттегли подкрепата си за вътрешния министър Калин Стоянов и поиска да бъде отстранен
ГЕРБ оттегли подкрепата си за вътрешния министър Калин Стоянов и поиска да бъде отстранен
Хамас отрича отстъпление от преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа
Хамас отрича отстъпление от преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа