НОВИНИ

ГЕРБ подозира манипулация на машините за гласуване и настоява за проверка

започна пробното гласуване 400 машини демоверсия разпределени цялата страна
bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 10.10.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Сорс кодът на софтуера, чрез който беше проведено машинното гласуване на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г., да бъде предоставен на всички упълномощени наблюдатели и други заинтересовани длъжностни лица.

За това настояват от ГЕРБ в писмо до Централната избирателна комисия, Министерство на електронното управление и фирмата, която поддържа устройствата - "Сиела Норма" АД.

Поводът за искането са съмнения, че машините за гласувани са манипулирани.

„Машините са пипани. Аз се надявам ЦИК да ме опровергае и да разреши на компютърните специалисти от всички партии да отидат и да видят какво става със софтуера, когато имаш кода. Нека отворят и да погледнат, за да нямаме тези съмнения", коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение в Стара Загора.

"По този начин ще стане ясно например дали 70 000 избиратели наистина са отишли до урните, за да изберат "Не подкрепям никого", подчерта лидерът на партията Бойко Борисов.

Въпреки обвинението, Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да сезира прокуратурата, защото по думите му тя "не трябва да е инструмент на политическите партии".

От ГЕРБ-СДС продължават да очакват представители на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" на преговорите на контактните групи за формиране на мнозинство.

"Трябва всички да се смирим, показват резултатите от изборите. Хората са уплашени, уморени - виждате взривове в Киев, бутнаха най-личното нещо на Путин – моста в Крим. Войната е все по-жестока и страшна. Ние се нуждаем от правителство и парламент и затова предложихме неутрални хора – доказано неутрални, защото е ясно, че ние не се харесваме, иначе ще сме в една партия. С голямо уважение се отнасям към „Възраждане“ и много по-лесно би се работило с тях, защото са сериозни хора. Проблемът там е идеологически, защото няма на какво да стъпим като темели – те са за референдум за членството ни в НАТО, против еврозоната и да не се помага на Украйна. Това са неща, които противоречат на нашите първи точки в програмата, а по тях имаме съвпадение с ПП, ДБ и ДПС. Ние именно там търсим възможности", каза Борисов.

Той отново изтъкна, че от ГЕРБ не предлагат коалиция, защото тя е невъзможна.

"Но има политики, 5 - 6 неща, по които можем да имаме единомислие и да прекараме държавата през кризата. Защото, ако ние не успеем с мандата, няма как да се случи и с другите два", уточни Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2500 военнослужещи са оказали помощ на пострадалите от водната стихия в община Карлово
Над 2500 военнослужещи са оказали помощ на пострадалите от водната стихия в община Карлово
България с осем стрелци на световното първенство в Кайро
България с осем стрелци на световното първенство в Кайро