ГЕРБ върнаха мандата за правителство, Радев връчва следващия другата седмица (Обзор)

от БНТ
18:54, 23.04.2021
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ-СДС върнаха проучвателния мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев 3 дни, след като го получиха. Решението беше взето на Изпълнителна комисия с участието на лидера на ГЕРБ рано тази сутрин.

До днешното връщане на мандата се стигна, след като в два последователни дни в парламента първо в сряда от "Демократична България", а след това вчера и от "Има такъв народ" отказаха отправената им покана за разговори. Предложеният за премиер Даниел Митов обвини днес тези две партии в политическа безотговорност и арогантност. А държавният глава заяви, че очаква всички политически сили да използват времето до връчването на следващия проучвателен мандат за диалог.

В 10.30 ч. коалицията ГЕРБ-СДС върна получения дни по-рано мандат за съставяне на правителство след отказа за консултации с тях от страна на "Демократична България" и "Има такъв народ".

"Бяхме подготвени с екип, бяхме подготвени с политики, с разговори за политики, но за съжаление политическите партии, с които смятахме, че можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно до голяма степен проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас", заяви Даниел Митов.

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на "Има такъв народ" в следващите дни.

"Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския Парламент на основата на споделени принципи и приоритети, защото само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата", каза държавният глава.

Политическите реакции след връщането на мандата от ГЕРБ

Решението на ГЕРБ-СДС да върне мандата дойде след ранно сутрешно заседание на Изпълнителната комисия на партията с лидера и премиер в оставка Бойко Борисов, който коментира отказа на "Демократична България" и "Има такъв народ" за разговори.

"Най-лесно е да откажеш разговор и среща. Защо? Защото там, на такива срещи, трябва да дадеш аргумент "за" и "против". Приемам решението на Изпълнителната комисия да върнем мандата с проектосъстава на правителството. Но българските граждани успяха да видят как би изглеждал наш кабинет в такава революционна, в кавички, казвам, ситуация, защото революцията свърши само за няколко дни", коментира премиерът в оставка.

Според Борисов и следващите партии няма да излъчат правителство, което чертае хоризонт към нови предсрочни парламентарни избори.

"Те няма да направят правителство. Страх ги и няма да покажат правителство. Те няма да постъпят отговорно като нас. Да кажат: Слави Трифонов - премиер, вътрешен министър този, външен. Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот. Татко ще им купи колело, ама по-нататък. Що?! Имат брутално мнозинство - 165 депутати. Веднага се хвърлиха в избирателния закон. Приемат им всичко и ще видите, че те няма да могат да проведат изборите. И ако това е целта, да направят доживотно служебно правителство, това е вече пряка атака на демокрацията. Те няма да се справят с това, което говорят - за електронно гласуване, по пощите, ще направят голям проблем", каза още министър-председателят в оставка.

Според Борисов народът е гласувал за ГЕРБ, но и партии, които да ги контролират.

"Народът каза така. ГЕРБ трябва да е в управлението. Под каква форма - не знам. И второ каза - ГЕРБ трябва да бъде контролиран от тези партии, от петата, четвъртата в парламента. Сиреч, не ни даде превес. Не може ние като сме казали първи, той народът не ни е казал - ето, оставайте да управлявате. Той е казал - да, много направихте, но и много трябва да промените и да направите", допълни Борисов.

Борисов: Връщаме мандата за съставяне на правителство

Оттук нататък топката е в ръцете на "Има такъв народ", заявиха от ГЕРБ-СДС след връщането на мандата.

"Политическата отговорност оттук нататък лежи върху тях и ние ще реагираме по начина, по който те действат", каза Даниел Митов.

"Считаме, че това е достатъчно усилие от наша страна, положихме усилия, поканихме партиите, с които смятахме, че можем да имаме допирни точки по програма и приоритети, и желаем успех на следващите", заяви Десислава Атанасова.

От ГЕРБ са изразили своите притеснения пред президента, свързани с мерките за излизане от кризата, които не са в полезрението на Парламента в момента.

Даниел Митов и Десислава Атанасова коментираха, че нямат представа дали от "Има такъв народ" ще предложат кабинет, защото разговорите се водели задкулисно. Ако все пак това се случи, ще решат дали да дадат подкрепата си в зависимост от представената от партията на Слави Трифонов визия за бъдещето на България.

Държавният глава ще връчи следващия проучвателен мандат другата седмица.

Репортери: Ирина Цонева и Александър Марков

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Коалицията ГЕРБ-СДС ще поиска оставката на Мая Манолова от Комисията по ревизия
Коалицията ГЕРБ-СДС ще поиска оставката на Мая Манолова от Комисията по ревизия
Кораб на "Спейс Екс" с европейски командир полетя към Космоса
Кораб на "Спейс Екс" с европейски командир полетя към Космоса