НОВИНИ

ГЕРБ засега няма да напусне управлението, но ще постави условия

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:05, 11.11.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Сериозен отпор на данъчните закони и бюджета, предложени от Асен Василев. Това поиска Бойко Борисов от депутатите си на Национален съвет във Велико Търново. ГЕРБ настояват в бюджета на държавата да се заложат конкретни проекти по общини и да не се вдигат данъци.

Националният съвет излязъл с послание, че този кабинет може да продължи да получава подкрепа от ГЕРБ само, ако от ПП-ДБ се съобразяват с партията на Бойко Борисов.

"Като начало повече не трябва да ни наричате сглобка - не виждам в тази превърнала се в цинизъм дума нищо рационално, нищо добро за хората. Ей тази дума евроатлантизъм, станала трудна за преглъщане, ако днес категорично не казваме тръгваме си, то е, защото светът е толкова сложен, има война в Украйна, в Израел", посочи лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов разкритикува остро бюджета предложен от Асен Василев. Призова хората си да си припомнят идеологията на партията:

"Ние сме консервативна център дясно партия, която на глас е изричала преди избори - няма да вдигаме пенсиите, защото бюджетният дефицит трябва да е нула или на излишък. Това се казва физиономия и идеология на хора, които искат правилно управление на публичните финанси."

Парламентарната група получи мандат да не подкрепя бюджета при несъгласие с мерките заложени в него.

"Ако в този бюджет ги няма политиките на ГЕРБ, поименно изписани, аз група какво ми казва и ще се присъединя към нея. Няма ли "Хемус" записано, няма за какво да си говорим, няма ли Търново - Русе няма за какво да си говорим", каза още Борисов.

И предупреди:

"Две неща могат да изкарат ГЕРБ от управлението и те са по-важни и от евроатлантизма - бюджетът и корупцията. Министър се движи с охрана, заплашван от депутати с бели якички. Всички гузно мълчат."

Според председателя на ГЕРБ, най-добре било бюджетът да се преработи преди да влезе в Народното събрание.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парите на държавата: Кои политически партии ще подкрепят бюджета?
Парите на държавата: Кои политически партии ще подкрепят бюджета?
Арда постигна минимален успех над Берое с гол на Абубакар Тунгара
Арда постигна минимален успех над Берое с гол на Абубакар Тунгара