НОВИНИ

Бюджет 2024: Повече разходи и приходи под напрежение

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:19, 11.11.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

С 400 млн. лева повече са заложените средства за социални плащания в проектобюджета за 2024 година. Това обяви ресорният министър Иванка Шалапатова пред БНТ. По думите ѝ, средната пенсия ще се увеличи със 100 лева от средата на следващата година. Именно обаче високите социални плащания притесняват икономистите, които виждат проблеми в събирането на приходите в бюджета през тази година, както и при изпълнението му през следващата.

Не само коледни, но и великденски добавки за пенсионерите не са предвидени в бюджета за следващата година. Вместо това, социалният министър Иванка Шалапатова потвърди увеличението на пенсиите от средата на 2024 година:

"11% е предвиденото увеличение - то след няколко месеца ще бъде факт, защото влиза в сила от 1 юли за всички пенсии отпуснати до 31 декември тази година. Средната пенсия за осигурителен стаж ще се вдигне от 858 на 971 лева.

Заложените в бюджета минимални нива предвиждат линията на бедност от догодина да стане 526 лева. Само с 54 лева и 57 стотинки под минималната пенсия. Според социалният министър обаче, с увеличението на парите за стаж и възраст ще бъде компенсирана инфлацията от последната година:

"Този бюджет постига и двете цели - и е строг, и очаква резултати срещу инвестициите, и в същото време прави инвестиции в качеството на живот на хората."

Не толкова оптимистични са икономистите.

"Същият министър, същият бюджет, както се казва. Той не изневерява на себе си и е вкарал бюджет с дефицити", каза Любомир Дацов, финансист.

През новия бюджет се разпределя над 40% от Брутният вътрешен продукт в икономиката. Недостигът на средства за покриване на разходите е 3% или 6,2 млрд. лева. Толкова е заложения недостиг на приходите. Най-много пари в бюджета се очаква да дойдат от данъци, социално и здравно осигуряване. Най-голям е делът на социалните разходи, следвани от парите за икономически дейности, здравеопазване и отбрана.

"Следващият финансов министър, аз съм твърдо убеден, че няма да е много благодарен на наследството, което ще му бъде оставено, защото ще трябва да решава едни проблеми и да взима много непопулярни мерки, за да върне нещата към баланс", каза Любомир Дацов, финансист.

Един от сериозните проблеми е изоставането на приходите още през тази година и нуждата от поемането на нови дългове.

"От Министерството на финансите са направили нова оценка на приходната част, аз мога да се хвана на бас, че няма да дойдат тези приходи, ще бъдат с 1 млрд. по-малко отколкото те са предвидили", каза Любомир Дацов, финансист.

Това води до напрежение и в следващия бюджет, обясни Бисер Манолов в предаването "Говори сега":

"Има нещо, което е много необичано от всички финансови министри, винаги разходната част на бюджета я знаем предварително, тя е свръхраздута и винаги приходната част е доста условна. Да кажа така, леко ще спекулирам, да плащаме по-високи пенсии през държавен дълг, това е проблемът, това е сериозен проблем."

Очаква се проекта за нов бюджет да бъде представен на политическите партии в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се наложи над Славия в петгеймов мач от женския волейболен елит
Левски се наложи над Славия в петгеймов мач от женския волейболен елит
Юго Умбер спечели титлата в Мец с успех над Александър Шевченко
Юго Умбер спечели титлата в Мец с успех над Александър Шевченко