НОВИНИ

Поредни присъди за камиона ковчег с мигранти в Англия през 2019 г.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:54, 11.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Поредни присъди за смъртта на 39 виетнамци през октомври 2019 година. Жертвите се задушиха в запечатан хладилен контейнер, открит в английското графство Есекс след пътуване през Ламанша от Северна Франция през Белгия.

Френското правосъдие постанови до 10 години затвор за 18 от общо 19 подсъдими по поредното дело за трагедията. Подсъдимите са граждани на Виетнам, Франция, Китай, Алжир и Мароко. Четирима виетнамци ще лежат съответно 9 и 10 години за непредумишлено убийство, други четирима техни сънародници получиха между една и 10 години за съучастие в транспортирането и настаняването на мигрантите. Шофьори или собственици на апартаменти, които са били част от мрежата за трафик на хора от Виетнам към Европа, получиха условни присъди.

Някои обвиняеми твърдели, че са действали под принуда, но съдът реши, че основната им мотивация са били парите. Двама от лидерите на престъпната мрежа - румънец и британец бяха осъдени преди две години във Великобритания респективно на 27 и 20 години затвор. Други заподозрени по делото ще лежат между 12 и 20 години. 15-годишно наказание получи и виетнамец, осъден в Белгия за ръководство на престъпната клетка от мрежата в страната.

Трагедията в Есекс разтърси света. Две от 39-те жертви са били едва на 15 години. Трафикантите на хора са наричали мигрантите "стоката" или "пилетата", показват засечени телефонни разговори. Случаят се превърна в зловеща илюстрация на безчовечния характер на трафика на хора. За кратко беше намесено и името на България във връзка регистрацията на камиона. Оказа се, че българският собственик от Варна е продал машината на лица от Северна Ирландия повече от година преди трагедията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът на Sofia open Адриан Манарино: Турнири като този мотивират децата
Шампионът на Sofia open Адриан Манарино: Турнири като този мотивират децата
Байерн надигра Хайденхайм с нови два гола на Кейн
Байерн надигра Хайденхайм с нови два гола на Кейн