НОВИНИ

Германия започва да поставя трета доза ваксина на хората над 60 години

имунизирани две различни ваксини получат сертификат ваксиниране
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
22:10, 01.09.2021
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Слушай новината

Германия започва да поставя трета доза ваксина на хората над 60 години и хронично болните. Тя ще ги предпази от спадане на имунитета и зараза през настъпващата четвърта вълна.

Ваксините срещу коронавируса са ефективни, но след 6 месеца имунитетът на ваксинираните спада, ако имат придружаващи заболявания или са в третата възраст и затова е разумно да се постави още една, трета ваксина, обяснява вирусологът Кристиян Дорстен.

От днес повечето провинции в Германия започнаха да поставят трета ваксина на хората в домове за възрастни, след тях предложение за трета ваксина ще получат и всички над 60 години.

Изследвания от Израел и Великобритания показват, че ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" предпазват добре от тежко протичане на болестта, но защитата от заразяване с Делта-варианта не е пълна при хората с отслабена имунна защита. За останалите обаче двете ваксини са напълно достатъчни на този етап, посочват специалистите.

След третата ваксина се увеличават не само антителата, но се засилва и клетъчният имунитет, така че ваксината ще защитава неограничено дълго време, смятат още медиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради отказ да се ваксинират: 10 000 медици в Гърция са в неплатен отпуск
Заради отказ да се ваксинират: 10 000 медици в Гърция са в неплатен отпуск
Григор Димитров сам сложи край на участието си на US Open
Григор Димитров сам сложи край на участието си на US Open