НОВИНИ

Германският канцлер посети Турция и обсъди с Ердоган миграцията и Близкия изток

Шолц призова за политически решения, "за да не пламне целият Близък изток"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:48, 19.10.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Близкият изток, Украйна и миграцията бяха част от акцентите в разговорите между Реджеп Ердоган и Олаф Шолц. Германският канцлер беше на посещение в Турция.

Западните държави продължават да помагат на Израел да извършва кланета в Газа, като му доставят оръжие. Това каза Ердоган по време на пресконференцията на двамата лидери след края на срещата им. Според него, западните държави трябва да прекратят подкрепата си за Тел Авив. Германският канцлер Шолц контрира, че всяка страна има право да се защитава, но добави, че това трябва да се случва при спазване на международното право. Той подчерта още, че доставката на изтребители "Юрофайтър" на Турция е проект, който се движи от Великобритания, и все още е на много ранен етап.

"Израел продължава жестоките си кланета. Нетаняху ги продължава. Убийството на толкова много лидери сякаш им доставя удоволствие. Западът празнува. Като се започне от подхода на Съединените щати, този на останалите не е много по-различен. Очакваме всички политически играчи, които имат съвест и далновидност, да кажат "стоп" на агресивната политика на Израел", подчерта Реджеп Ердоган, президент на Турция.

"Не е тайна, че нашите две страни имат различно виждане за Израел. Жестоката тероростична атака на Хамас на 7 октомври беше ужасяващо престъпление, което стана причина и за ужасни последствия за жителите на Газа. Ясно е, че всеки трябва да има право да се защити. Съгласни сме, че са небходими деескалация, прекратяване на огъня и политически решения, за да не пламне целият Близък изток. И ние продължавам да се стремим към това, независимо от неуспехите до момента", каза Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фрегата остава на върха в мъжкото първенство по хандбал на България след четвъртия кръг
Фрегата остава на върха в мъжкото първенство по хандбал на България след четвъртия кръг
Александър Томаш: През втората част отпаднахме физически и дадохме инициативата на Левски
Александър Томаш: През втората част отпаднахме физически и дадохме инициативата на Левски