НОВИНИ

Гешев изпрати покана до Надежда Йорданова и Христо Иванов за дебати по промените в ЗСВ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:09, 21.03.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
всс отложи разглеждането искането отстраняване гешев приемане процедурни правила
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев изпрати покана до министъра на правосъдието Надежда Йорданова и до председателя на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов за дебат по промените в Закона за съдебната власт. Това съобщават от прокуратурата.

"В писмото се потвърждава, че Прокуратурата на Република България изцяло подкрепя идеята за необходимост от съдебна реформа с цел оптимизиране на наказателния процес и гарантиране върховенството на закона, но "за съжаление съкратените срокове на общественото обсъждане не позволиха да се развие желаният от магистратите дебат", пишат оттам.

Иван Гешев посочва, че провеждането на професионален диалог пред медиите в широк формат по важен за обществото въпрос, какъвто е закриването на специализираното правосъдие, винаги е от значение за вземането на най-полезното решение.

"Предвид общите ни приоритети за откритост, прозрачност и отчетност, споделям убеждението, че провеждането на публичен дебат би предоставил на българските граждани възможността да се запознаят, както с Вашите, така и с моите юридически аргументи не само по посочената тема, но и по отношение на теми, касаещи начините за постигане на високо чувство на справедливост българските граждани", отбелязва в поканата си главният прокурор.

Прокуратурата на Република България потвърждава намеренията си за ефективно и ползотворно сътрудничество в духа на общата цел за гарантиране правата на гражданите и осигуряването на справедливо правосъдие.

Христо Иванов: В наш интерес е да помогнем с оръжия на Украйна, но за това трябва широк консенсус

В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" в неделя Христо Иванов отклони въпросната покана:

"Аз в момента няма с него какво да дебатирам. Това е човек, който - ако иска дебат, да заповяда, да си освободи кабинета, да се яви на избори и тогава с най-голямо удоволствие ще дебатирам с него", заяви Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Положителен тест за коронавирус вади Лаутаро Мартинес от отбора на Аржентина
Положителен тест за коронавирус вади Лаутаро Мартинес от отбора на Аржентина
Украинска депутатка: Разчитаме на подкрепа от Запада, за да може да спечелим войната колкото се може по-бързо
Украинска депутатка: Разчитаме на подкрепа от Запада, за да може да спечелим войната колкото се може по-бързо