НОВИНИ

Гимнастичката Валентина Георгиева година и половина след травмата на коляното с амбиции за участие в Париж 2024

валентина георгиева тежка контузия финала прескок европейското първенство
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
10:10, 13.01.2024
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-добрата българска състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева ще направи своето завръщане на килима след дълга пауза, продължила година и половина, в която тя се възстановяваше от тежка контузия на коляното.

Травмата на Георгиева дойде през август 2022-а година по време на финала на прескок на европейското първенство в Мюнхен, а месец по-късно нашето момиче претърпя операция заради увреждане на кръстни връзки и менискус.

Личният треньор на Валентина Филип Янев разкри, че всъщност неговата възпитаничка не е спирала да тренира за дълги периоди от време и понастоящем не изпитва проблеми в крака, въпреки че наставникът сигнализира за стара травма в кръста.

"Тя реално не е спирала тренировки за дълги периоди. Почти през цялото време беше в залата. Доста време имаше забрана от доктора, който я оперира да скача, но тя го използва за да работи за възвръщане на тонуса на мускулатурата на краката. Тренира успоредка и в момента крака и е доста добре, не се оплаква. За съжаление има стара травма в кръста, която създава повече проблеми. Взети са мерки, доколкото е възможно и подготовката продължава. Къде е поспестяваме малко, за да може основно прескока да върви. На другите уреди работим малко по-второстепенно", сподели Янев.

Самата Валентина Георгиева пък разкри, че в момента се чувства добре, макар да призна, че изпитва малко умора, тъй като се стреми да влезе максимално бързо във форма.

"Чувствам се добре. Малко съм изморена, след като се опитвам максимално бързо да вляза във форма. Започнахме на двуразови тренировки. Отделно, имам проблемите в кръста, а те ме изморяват малко повече, но да кажем, че се чувствам доста добре спрямо крака. Нямам никакви оплаквания, никакви притеснения, всичко е наред", коментира състоянието си родната гимнастичка.

Янев и Георгиева заявиха още, че състезателката отново ще заложи същите прескоци, които е изпълнявала преди травмата, като Валентина е уверена, че те ще ѝ бъдат достатъчни, за да спечели квота за Летните олимпийски игри в Париж.

"Ще скачаме прескоците, които скачах на световните купи преди контузията. Работим и прескоците от европейското. Работим и нов прескок, но той е в много суров вид, но вероятно ще помогне да се подобрят другите прескоци, които са са малко по -елементарни от него“, заяви Филип Янев, който се нареди 5-и във финала на прескок на Олимпийските игри в Атина през 2004 година.

"Прескоците, които изпълнявам мисля, че ще ми стигнат да натрупам точки за да се класирам добре и да спечеля олимпийска квота. Аз съм по – технична, за това не ми е нужен много силен прескок, ако мога тези да ги скоча чисто. Ако скачам по-лесни прескоци, давам по- малко грешки и съответно мога да взема и по- висока оценка. На европейското в Мюнхен скочих по –сложен прескок и взех почти същата оценка като от световните купи. Затова мисля, че в началото ще тръгна със старите прескоци, тези които скачам на купите. Ако се наложи ще скоча и прескоците от европейското, но мисля, че тези от купите ще стигнат, ако ги изпълня качествено и без много грешки", завърши Валентина Георгиева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иво Илиев срещу бронзов олимпийски медалист в първия кръг на турнира в Хърватия
Иво Илиев срещу бронзов олимпийски медалист в първия кръг на турнира в Хърватия
Тир се запали на АМ "Тракия" край Чирпан
Тир се запали на АМ "Тракия" край Чирпан