НОВИНИ

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ получи 32 нови автомобила

главната дирекция bdquoпожарна безопасност защита населениетоldquo получи автомобила
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 06.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ключове за 32 нови автомобила. Те са закупени по проект „Интегриране, надграждане и оптимизация на процесите по превенция, готовност и реагиране на рискове от природен характер“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Общата стойност на проекта е близо 20 млн. лева.

"Това е една малка част от това, което предстои да бъде закупено", посочи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той допълни, че е планирано и в момента е в процес осигуряването на общо 385 автомобила, 285 от които са пожарни автомобили, а другите 100 са специализирана техника.

"Всичко това е благодарение на европейски средства и най-важното - добре свършената работа за служителите", каза още Стоянов.

По думите на министъра, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ има голяма нужда от изключително много такива автомобили - високопроходими, оборудвани по специфичен начин. Стоянов подчерта, че по този проект има включени шест обучителни центъра, през които до момента са преминали 90 000 души, от които 70 000 са деца. Става въпрос за обучение на гражданите за рисковете от наводнения, допълни министърът.

"Има и проекти, които са предвидени в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, за ремонт на около 15 работни помещения на пожарна безопасност, както и закупуване на 6000 комплекта за лична защита. Тези помещения се намират в различни точки в цялата страна", каза министър Стоянов.

Той коментира, че всички са наясно с тежката и тромава процедура, свързана със закона за обществени поръчки и поздрави екипа на главната дирекция за доброто усвояване на европейски средства.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов каза, че тези автомобили ще позволят на пожарникарите да са полезни на общество. По думите му проектът, по които се реализира тази доставка, е един от най-големите през последните години, а днес може да се види резултатът. Джартов подчерта, че служителите ще са по-добре защитени, по-осигурени и по този начин ще могат да помагат на гражданите.

Снимки: БТА

Търговският директор на „Българска автомобилна индустрия“ Тодор Стойков поясни, че автомобилите са високотехнологични, оборудвани са с двулитров бензинов двигател, седемстепенна автоматична скоростна кутия, почти 200 конски сили мощност, задвижване на четирите колела, както и блокаж на заден диференциал.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И втората проба на Пол Погба е положителна за тестостерон
И втората проба на Пол Погба е положителна за тестостерон
Огнеборци и полицаи спасиха мъж и жена от жилище от задимен апартамент в Шумен
Огнеборци и полицаи спасиха мъж и жена от жилище от задимен апартамент в Шумен