НОВИНИ

България - Черна гора НА ЖИВО от 19.00 часа по БНТ 1, БНТ 3 и bntsport.bg

гледайте българия черна гора петък март 1900 часа бнт бнт bntsportbg
bnt avatar logo
от БНТ
13:09, 24.03.2023 (обновена)
12565
Чете се за: 09:05 мин.
Национални отбори
Слушай новината

Българският национален отбор по футбол започва пътя си към Евро 2024 с мач срещу Черна гора в Разград.

Момчетата на селекционера Младен Кръстаич не познават вкуса на загубата вече в шест двубоя под ръководството на сръбския наставник и сега са мотивирани да продължат тази серия.

На българите обаче няма да им бъде никак лесно срещу футболисти като Савич и Марушич, но пък Кирил Десподов и компания вече показаха, че знаят ключа към успеха.

Наставникът на България показа, че може да разчита на изненади. Пред вратаря Даниел Наумов вероятно ще бъдат Валентин Антов и Петко Христов, халфовата линия ще принадлежи на Филип Кръстев и Илия Груев - младши, в предни позиции очакваме да видим Радослав Кирилов и Кирил Десподов.

Двубоят срещу Черна гора ще бъде предаван по БНТ 1, БНТ 3 и онлайн на bntsport.bg, като студийната програма започва в 18.20 ч. Водещ ще бъде Иво Бързаков, който ще посрещне в студиото Валери Божинов и Владимир Стоянов. Мачът ще бъде коментиран от Ивайло Ангелов, а всички отзиви около терена, както и най-любопитните детайли в двубоя ще следи Стефан Георгиев.

"Познавам добре отбора на Черна гора, защото съм играл срещу тях докато бях селекционер на Сърбия. Подготвени сме. Приканвам хората да дойдат и да подкрепят младия ни отбор", заяви за БНТ Кръстаич.

снимка startphoto.bg

"Очаквам тежък мач, имат по-опитни от нас футболисти, мачът вероятно ще бъде равностоен, но разполагаме с необходимите качества да спечелим. В живота на човек сигурно и само, че ще умре. Нищо друго не е ясно предварително. Трябва да се даде максимума. Нямам против да играем лошо и да печелим, ако зависи от мене. Има мачове, в които съперникът не ти позволява да играеш на ниво, но не знаеш какво да очакваш и това прави футболът интересен", коментира още селекционерът на българския национален отбор по футбол Младен Кръстаич.

От първоначалния списък на треньора Кръстаич отпаднаха Димо Кръстев, Доминик Янков и Илиан Стефанов. Защитникът на Лудогорец Антон Недялков пък е в лагера, но не тренира пълноценно.

"След четири мача, които изиграхме, и четири месеца пауза, стана време за европейските квалификации. Свършихме добра работа в този период, започнахме да изграждаме отбор с няколко опитни играчи и доста млади, поставихме основите на един добър отбор. След двата приятелски мача идват мачове с точки. Групата е тежка, трябва да бъдем внимателни. Сърбия е големият фаворит, Унгария се представя силно, Черна гора е традиционно добър отбор, няма да бъде лесно. Нашата цел е да продължим работата, която свършихме, да покажем максимална концентрация, ще изисквам от играчите да покажат максимално своите възможности", обясни селекционерът.

"Най-важното е да сме спокойни, да сме концентрирани, да спазваме тактическа дисциплина по време на мача. Трябва максимум раздаване на терена", заяви и Кирил Десподов.

"Готови сме, положихме доста усилия, така че смятам, че сме готови за старта на евроквалификациите. Смятам, че имаме добър отбор и трябва да поставим едно добро начало, най-важна е отборната игра", заяви специално за БНТ Даниел Наумов.

Селекционерът на националния отбор на Черна гора Миодраг Радулович и капитанът на отбора Стеван Йоветич също дадоха пресконференция преди мача срещу България.

Наставникът на черногорците обяви, че всички в неговия тим са готови за сблъсъка с "лъвовете", а самият той определи шансовете на двата тима като 50:50.

"Стартът е важен във всяко едно състезание. Подготвихме се много добре за българския отбор, анализирали сме ги и отборно, и индивидуално. Мога да кажа, че сме анализирали противника до детайли. От първите минути ще се опитаме да наложим нашия стил България е млад отбор с нов треньор, от който е получил тласък в развитието си, нова енергия. Момчетата знаят колко е важен добрия старт. Да, утрешният мач не решава нищо, но искам да отговорим на един агресивен български стил. И когато имаме възможности, когато имаме шанс с топката, имаме качества да ги завършим. За мене шансовете са 50:50. Очаквам безпощадна борба без много сметки, България ще има шансове, ние също. Надявам се на мъжка игра, накрая да победи по-добрият. Предстои ни здрава битка, но се надявам да е коректна", заяви Радулович.

Междувременно звездата и капитан на черногорците Стеван Йоветич изказа добро мнение за българския национален отбор и селекционера Младен Кръстаич, като прогнозира, че и "лъвовете" и "храбрите соколи" ще се борят за 2-то място в групата. "Добре познавам българския футбол. Не се изправяме за първи път срещу вашия национален отбор. Имам добро мнение, тъй като имате нов селекционер и млади играчи. Кърстаич е добър треньор, който дава нова енергия на отбора. Групата ни е трудна, но всеки отбор има качества", започна нападателят.

"Новите квалификации винаги действат положително на отборите, играем срещу тим, който напълно се вписва в профила на тази група, тук всеки може да изненада всеки и няма как да категоризираме отделните мачове. Искаме да спечелим, разбира се", каза още Стеван Йоветич пред камерата на БНТ.

Бригада от Азербайджан ще ръководи мача в Разград. Алияр Агайев ще бъде главен съдия, а негови помощници ще бъдат Зейнал Зейналов и Акиф Амирали. За четвърти съдия е назначен сънародникът им Камал Умудлу.

В другия мач от нашата група Сърбия посреща Литва от 21:45 часа.

Гледайте квалификацията България - Черна гора в петък (24 март) от 19.00 часа по БНТ 1, БНТ 3 и онлайн на bntsport.bg

Студийната програма започва в 18.20 часа.

В понеделник, 27 март, за българския национален отбор по футбол се задава второ изпитание – гостуване срещу отбора на Унгария в Будапеща. Мачът започва в 21.45 ч., като отново ще се излъчи пряко в ефира на обществената телевизия – по БНТ 1, БНТ 3 и онлайн на bntsport.bg. Велизар Димитров ще бъде основен анализатор в студиото, срещата в унгарската столица ще коментира Илиян Енев, а зрителите ще могат да видят и ексклузивните интервюта на Стефан Георгиев с българските футболисти веднага след двубоя.

Обществената медия продължава традицията да излъчва срещите на националния отбор по футбол, като до края на 2023 година ще предава пряко осемте мача на тима в група G от квалификациите за УЕФА Евро 2024. Освен съставите на България, Черна гора и Унгария, в групата са още отборите на Сърбия и Литва.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на националките по бокс: Имаме потенциал, който тепърва ще се реализира
Треньорът на националките по бокс: Имаме потенциал, който тепърва ще се реализира
Краткотрайни валежи и гръмотевици в събота
Краткотрайни валежи и гръмотевици в събота