НОВИНИ

Гневна реакция: Светлана Каменова - "Аз съм с ХХ-хромозоми, аз съм жена!"

Боксьорката вярва, че предстоят нововъведения в спорта, засягащи състезатели, неиздържали теста за полова принадлежност

гневна реакция светлана каменова съм хромозоми съм жена
bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 04.08.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Европа
Слушай новината

Светлана Каменова не успя да си осигури място на полуфиналите на олимпийския турнир по бокс на Игрите в Париж.

Българката загуби от Лин Ю Тин от Китайско Тайпе на четвъртфиналите в категория до 57 килограма.

След мача още на ринга българката вдигна пред всички кръстосани пръсти и посочи себе си, а след това в миксзоната заяви единствено "Аз съм с ХХ-хромозоми, аз съм жена!"

Относно опцията за бойкот или протест, по-късно пред журналисти тя заяви: "Те са взели решение от МОК, не мога аз да се оплаквам. Съобразявам се, но не съм съгласна това, което се случва, да е по този начин. Смятам, че някои от представителите имат физическо превъзходство над други и това не е равенство в спорта. Бойкот, каквото и да е било, си остава между нас. Важно беше да изиграя този мач. Казах, че истината ще излезе наяве и ето - каквото и да направиш, ще е много трудно да победиш по този начин. Ситуацията е патова. Ако бойкотираш ти казват - страх те е. Ако се качиш - луд си. И като треньор и като спортист не го одобрявам".

Боксьорката вярва, че предстоят нововъведения в спорта, засягащи състезатели, неиздържали теста за полова принадлежност.

Светлана Каменова призна, че не е съгласна с решението Международния олимпийски комитет да допуска състезателки, които не са издържали теста си за полова принадлежност до Олимпийски игри, но въпреки това се съобразява с позицията на централата.

"Изследването на пола на спортистите е незаконно", каза по-рано днес на брифинг официалният представител на Международния олимпийски комитет Марк Адамс.

"Тези тестове не са легитимни. Самият процес на теста и естеството му не са легитимни. Не трябва да се обсъжда публично. Дори начинът, по който са направени тези тестове, е незаконен. Нямам намерение. да коментирам това", заяви Адамс.

"Спортистите имат всички необходими документи. Ние не можем да провеждаме допълнителни тестове по време на състезанието, което е просто ужасно, дори и самата репутация на ИБА (Международната боксова асоциация) не добавя увереност към резултатите от тестовете", добави той.

Представянето на олимпийския турнир по бокс за жени на алжирката Имане Хелиф и представителката на Тайван Лин Ю Тин, които бяха дисквалифицирани от Световното първенство през 2023 година поради неуспешни тестове за пола, предизвика широка дискусия сред спортната общност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ян Лю защити олимпийското си злато на халки в турнира по спортна гимнастика
Ян Лю защити олимпийското си злато на халки в турнира по спортна гимнастика
Испания отстрани актуалния олимпийски шампион Белгия на четвъртфиналите в хокея на трева
Испания отстрани актуалния олимпийски шампион Белгия на четвъртфиналите в хокея на трева