НОВИНИ

Светлана Каменова: Съобразявам се с решението на МОК, макар да не съм съгласна (ВИДЕО)

Боксьорката вярва, че предстоят нововъведения в спорта, засягащи състезатели, неиздържали теста за полова принадлежност.

Светлана Каменова
bnt avatar logo
от БНТ
15:19, 04.08.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Светлана Каменова призна, че не е съгласна с решението Международния олимпийски комитет (МОК) да допуска състезателки, които не са издържали теста си за полова принадлежност до Олимпийски игри, но въпреки това се съобразява с позицията на централата.

Боксьорката отстъпи на четвъртфиналите в категория до 57 кг срещу Лин Ю Тин. Добричанката твърди, че опцията да се откаже от срещата не е била вариант пред нея.

"Благодаря на цяла България за подкрепата. Аз съм също и треньор. По ударите виждам какво се случва. При резултат 0:5 думите ни бяха "сваляй, няма смисъл". Треньорът ми ми каза да остана. Аз съм му се доверила на него. На 100% знам, че няма да ме хвърли в нещо, с което не мога да се справя.", сподели тя в интервю за БНТ.

След мача още на ринга българката вдигна пред всички кръстосани пръсти и посочи себе си, а след това в миксзоната заяви единствено "Аз съм с ХХ-хромозоми, аз съм жена!"

"Имам право да покажа уважение по всякакъв начин към противника. Не смятам, че съм направила нещо неправилно. Аз се съобразявам с решението на МОК, макар да не съм съгласна това, което се случва, да е по този начин. Някои от представителите имат физическо превъзходство. Това не е правилно. Важно бе да изиграя мача", допълни медалистката от европейски и световни първенства.

Според нея предстоят нововъведения в спорта, засягащи състезатели, не издържали теста за полова принадлежност.

"Няма как да се обезцени форум като Олимпийските игри. Има как да се обезцени смисълът, да се включиш в него. Игрите са за равенство и спортсменство. Съобразявам се с патосна ситуация. Войната с хромозомите ще спре. В 21-и век нещата са напреднали. Ще направят различно разпределение, просто е такава ситуацията. Няма смисъл да бойкотираш игри. Ако бойкотираш те е страх, ако се качиш на ринга си луд. Няма средно положение. Ще помисля как да продължа, но сега е време да си почина", добави Светлана Каменова.

Цялото интервю можете да гледате във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германка защити олимпийската си титла в обездката в олимпийския турнир по конен спорт
Германка защити олимпийската си титла в обездката в олимпийския турнир по конен спорт
Слави Трифонов: Връщаме третия мандат утре
Слави Трифонов: Връщаме третия мандат утре