НОВИНИ

Гневни реакции след наложената карантина на Острова за всички, идващи от Испания

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:56, 26.07.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Великобритания наложи 14-дневна карантина за всички, пристигащи от Испания. Причината е нарасналият брой на заразени с коронавируса в иберийската страна, където в петък бяха регистрирани 900 нови случая. Мадрид протестира срещу мярката, която нанася сериозен удар на туризма.

Новината, че ваканцията в Испания ще им струва карантина при завръщането в родината, изненада особено неприятно британските туристи, които вече нямат избор. На летището в Барселона се чуха гневни реакции.

Последствията не закъсняха. Водещият туроператор в Европа ТУИ отмени всички почивки от Великобритания в Испания до 9 август. Сред пороя от критики, британският външен министър Доминик Рааб защити категорично мярката.

Доминик Рааб, външен министър на Великобритания: Не можем да се извиняваме за това. Трябва да сме способни да действаме бързо и решително. Иначе рискуваме повторно внасяне на заразата във Великобритания, възможна втора вълна и карантина.

През последните седмици броят на заразените с коронавируса в Испания нарасна. Властите отбелязват, че така е в Каталуния и съседните области, а британската мярка важи за цялата страна. Подчертава се още, че става дума за отделни огнища на заразата, които са локализирани.

Аранча Гонсалес Лая, външен министър на Испания: Испания е безопасна страна за туристите и за испанците. Имаме огнища на заразата, както в други европейски страни, но те са напълно под контрол.

Испания е сред най-тежко засегнатите страни в Европа с над 290 000 заразени и над 28 000 починали.

Огнища на зараза се появяват и в други страни. В Бавария поставиха под карантина ферма за отглеждане на краставици, където над 170 работници се оказаха заразени с коронавирус. Там има 480 души, главно сезонни работници от Източна Европа. Някои от тях живеят при лоши условия, в корабни контейнери пригодени за жилища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение от четвърта степен в Албания
Земетресение от четвърта степен в Албания
Аквапарк "Възраждане" отваря врати от утре
Аквапарк "Възраждане" отваря врати от утре