НОВИНИ

Гореща вълна обхвана САЩ, Европа и части от Балканите

гореща вълна обхвана сащ европа части балканите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
08:50, 20.06.2024
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 500 поклонници са починали вследствие на високите температури по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабия. До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света.

Според източник на Ройтерс жертва на високите температури са станали над 500 поклонници. Саудитският национален метеорологичен център потвърди, че най-малко 325 души са загинали по време на поклонението тази година.

В Съединените щати горещата вълна в североизточните райони все още продължава, докато Тексас се подготвя за първата тропическа буря. Наводнения се очаква да предизвика в крайбрежните райони на Тексас и Мексико тропическата буря "Алберто", която се формира в югозападната част на Мексиканския залив. Очаква се природното явление да достигне Северно Мексико по-късно днес - с обилни валежи и силни ветрове, които могат да достигнат до 80 км/ч, преди бурята да връхлети сушата.

Необичайно високи са температурите и в Европа и на Балканите.

Оранжев код за опасни жеги е в сила за Букурещ и 16 окръга на Румъния. На места температурите ще достигнат 38 - 40 градуса. Близо 2000 души са имали спешна нужда от помощ. Горещата вълна в Румъния ще продължи до средата на следващата седмица.

В Сърбия до събота се очакват температури до 40 градуса, затова властите препоръчват повишено внимание до края на седмицата.

Между 33 и 40 градуса ще бъдат температурите в Република Северна Македония в следващите няколко дни. В цялата държава до неделя е обявен оранжев код.

Косово и Албания също са обхванати от гореща вълна, след седмици на проливни дъждове. Властите очакват температури от близо 40 градуса тази седмица.

В Нова Зеландия, хиляди домакинства останаха без ток в северната част на страната след рухването на кула в резултат на проливни дъждове. Съобщава се и за наводнени пътища и нарушения на трафика.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри не е сигурен за Уимбълдън
Анди Мъри не е сигурен за Уимбълдън
Росица Матева: От 12 500 СИК, 5100 са предали протоколите без грешки и ще получат бонус от 25 лева
Росица Матева: От 12 500 СИК, 5100 са предали протоколите без грешки и ще получат бонус от 25 лева