НОВИНИ

Горещото време продължава, на места се очакват валежи и гръмотевични бури

Снимка: Татяна Добролюбова
bnt avatar logo
от БНТ
13:09, 18.08.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

На фона на слънчевото утро, в близките часове в западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност - главно в планинските райони се очакват временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Температурите ще се задържат високи за периода - В 11 области от страната остава предупреждение код жълто. Максималните температури в повечето райони ще са между 31° до 36°, в София - около 33°.

През нощта ще бъде почти тихо, с повече облаци в Североизточна България, а утре ще преобладава слънчево време. Около и след обяд обаче в западната половина на страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, ще има валежи и гръмотевици. Остават и условията за градушки.

В 5 области от страната е обявен жълт код за очаквани значителни количества на валежите - до около 35 л/кв.м. В останалите райони, с изключение на Източна България, предупреждението отново е за горещо време с температури следобед от 31° и 36°, в София - около 33°.

На морския бряг ще се задържи слънчево, с повече облаци сутринта главно по северното крайбрежие. Ще духа слаб до умерен вятър, предимно от север-североизток. Максималните температури ще са от 28° до 31°. Температурата на морската вода е 27°-29°. Вълнението на морето сутринта в повечето райони ще бъде 3 бала, след обяд ще отслабва.

Слънчево ще бъде в планините, с изключение на масивите от западната половина на страната - там след обяд ще бъде с купесто-дъждовна облачност. На повече места в югозападните части ще има валежи и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток, по билата и върховете - от север-североизток.

Слънчево ще остане утре в източната половина от Балканите. През деня на много места в западната част от полуострова ще има валежи, гръмотевици и условия за градушки. В Хърватия и Босна и Херцеговина се очакват значителни количества.

Облачно, ветровито и с валежи от дъжд ще бъде времето във Великобритания - значителни в Ирландия и Шотландия. И в Централна Европа, както и в прибалтийските страни, облачността ще е по-често значителна, на места с валежи.

У нас, във вторник, в много райони от западната половина от страната след обяд отново ще превали и прегърми. Дневните температури слабо и временно ще се понижат, в Източна България ще останат без промяна. В сряда превалявания ще има на места в Югозападна и в Централна Южна България. През следващите дни вероятността за валежи намалява, а температурите отново ще тръгнат нагоре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ален Делон и спортът: организатор на мач за световната титла в бокса, коментатор, фен на Формула 1
Ален Делон и спортът: организатор на мач за световната титла в бокса, коментатор, фен на Формула 1