Горят къщи, училище и 400 декара гора в Кюстендилско

от БНТ
20:57, 02.08.2021 (обновена)
32670
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Голям пожар бушува в района на Долно село, община Кюстендил. Огънят е обхванал 4 махали.

Част от хората са евакуирани. Гори сградата на старото училище, а само на няколко метра от нея е и сградата на кметството. В момента пожарникарите опитват да предотвратят прехвърлянето на огъня към него.

По първоначална информация има двама пострадали от задушливата миризма. Те са били откарани в болницата в Кюстендил. По информация на БНТ състоянието им е стабилно.

В момента горят между 10 и 15 къщи на различни места в селото - част от тях са обитаеми, друга част - не. Заради силния вятър, който е бушувал до късния следобед днес, огънят бързо се е разнесъл и е обхванал близката гора. Горят общо около 400 декара.

Огънят гори на три фронта, като пожарникарите обясниха, че само един от тях е овладян и локализиран.

Кметът на селото разказа, че вероятната причина за пожара са преплетени електрически жици, които са се допрели. Уточни, че това се случва за четвърти път и предизвиква пожари. Подавали са и преди това сигнали до електроразпределителното дружество.

На място има и ловни дружинки, много доброволци и горски служители. За утре се прави организация да пристигнат още горски и от София, и от Благоевград, и от Кюстендил.

6 къщи са изгорели по-рано през деня в село Гърбино, отново в Кюстендилска област. Други седем са спасени. В момента има голям пожар в Сърбия, затова ще бъде изпратен екип в кюстендилската община Трекляно, който да реагира, ако огънят навлезе на българска територия.

"В момента ситуацията е тежка, колегите са на терен. Изгорели са по първоначални данни между 10 и 15 къщи, както и сградата на бившето училище. В момента колегите охраняват сградата на кметството и угасяват училището, както и предотвратяват южния фронт на пожара към махалата и към село Преколница. За село Преколница няма опасност. Засега няма опасност за други населени места. Гражданите са предупредени. Първоначално е имало две пострадали жени, които са закарани в спешен център. Няма опасност за живота им, те са вече добре", каза за БНТ началникът на пожарната за ситуацията в Долно село.

Репортер: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Астероид вече носи името Варна
Астероид вече носи името Варна
КЗК установи картел при санирането в Пловдив
КЗК установи картел при санирането в Пловдив