НОВИНИ

Готова е новата сграда на УНСС

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:46, 07.04.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Готова е новата сграда на Университета за национално и световно стопанство. Строежът ѝ продължава повече от четири години, а стойността ѝ е над 11 милиона лева. Новият корпус е построен по всички съвременни стандарти за пестене на енергия, отопление и осветление и очаква своите студенти, когато това е възможно.

За последно УНСС е откривал нова сграда през 1994 година, спомня си ректорът проф. Димитър Димитров. Припомня и, че в университета учат над 19 000 студенти, а основната сграда отдавна е отесняла.

"Учебният процес беше от 7.15 сутринта до 21.30 ч. вечерта при пълно натоварване на всички зали, включително и в събота и в неделя, просто ние имаме достатъчно студенти и този корпус ще ни помогне много за подобряване на условията на работа и за качеството на обучението", заяви проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.

Затова през 2016 година започва строителството на новия корпус. По програма "Региони в растеж" идват близо 4 милиона лева, 7 милиона дава държавният бюджет. Какво е налице? Пететажна сграда със специално отопление и осветление, за да е уютно на студенти и преподаватели.

"Това е почти пасивна сграда с възможности за много ефективно отопление и охлаждане, което е важно. Всички прозорци са с външни ролетни щори, така че да се пазим и от слънцето, и от студа", допълни проф. Димитър Димитров.

Отвън има рампа за студенти в неравностойно положение. На всеки от четирите етажа - голяма аула, учебни зали, кабинети за преподавателите. На първия етаж - тестови центрове с 500 места.

Тук студентите ще полагат електронно своите изпити. Засега обаче компютрите ги няма, няма ги и студентите, които са на онлайн обучение.

В новия корпус ще учат около 14 000 студенти от двете най-големи направления "Икономика" и "Администрация и управление". От УНСС се надяват да го открият официално заедно с откриването на новата учебна година и със студентите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Кардашиян стана милиардерка
Ким Кардашиян стана милиардерка
Армията: Военният потенциал в Черно море е в полза на Русия
Армията: Военният потенциал в Черно море е в полза на Русия