НОВИНИ

Говорителят на Кремъл за ценовия таван за руския петрол: Такива мерки няма да ни засегнат

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:31, 05.12.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
реагират световните пазари ценовия таван руския петрол
Слушай новината

Цените на петрола започнаха да се покачват след влизането в сила на ценовия таван за руския петрол, договорен от ЕС, Г-7 и Австралия. От днес руският суров петрол може да бъде транспортиран от европейски оператори до трети страни, само ако цената му е под 60 долара за барел.

Европейският съюз спира също от днес да купува транспортиран по море руски суров петрол. Той представлява 94% от всички доставки за 27-те страни от блока.

От днес влиза в сила ценовият таван върху вноса на руски суров петрол, превозван по море

Петролните пазари осъмнаха с опасения, че ценовият таван на руския петрол ще наруши световните доставки през следващите месеци. Още през първите часове на деня цената на сорт Брент се повиши с около 2%. За поскъпването на петрола допринесе и решението на страните от ОПЕК да запазят досегашните нива на добив. Покачването обаче е много под цената, която беше достигната в началото на войната, успокояват финансовите анализатори.

"Не съм особено притеснен, че цените на петрола ще се покачат драстично. Страните от ОПЕК ни оставят да дишаме. Казват, че когато търсенето се увеличи, те ще произвеждат повече и обратното. Това означава, че имаме относително висока цена на петрола, но мисля, че тя няма да скочи драстично", твърди анализаторът Робърт Халвър.

Русия е вторият износител на петрол в света. Очакванията на Европейския съюз и Г-7 са, че ценовият таван ще намали значително приходите от петрол за Москва. Кремъл вече предупреди, че ще има отговор на мярката. Засега анализират последиците от наложения ценови таван.

"Икономиката на Руската федерация има необходимия потенциал, за да отговори напълно на всички нужди и изисквания. Такива мерки няма да я засегнат. Но тези мерки ще повлияят на стабилността на енергийния пазар", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков .

Европейският съюз предвижда още мерки срещу Москва. От 5 февруари следващата година ценови таван ще бъде наложен и на рафинирани петролни продукти от Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на Явор Бахаров за притежание на 0,25 грама марихуана
Повдигнаха обвинение на Явор Бахаров за притежание на 0,25 грама марихуана
Как ще посрещне зимата семейство от село Боровец, останало без дом?
Как ще посрещне зимата семейство от село Боровец, останало без дом?