НОВИНИ

Град в САЩ ще изплаща репарации на афроамериканското си население

bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 08.06.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Град в САЩ, намиращ се до Чикаго, стана първият в историята на Америка, който започна програма по изплащане на репарации на афроамериканското си население.

Бунтовете на расова основа, разтърсили САЩ миналата година, повдигнаха темата за намирането на пътища към решаване на тези проблеми в страната. Един от тях е в изплащането на репарации на чернокожото население, пострадало от близо 200-годишното робство и последвалата политическа и икономическа сегрегация.

Град Еванстън, който се намира край Чикаго, е първият град в САЩ, който започва репарационна програма за подпомагане на чернокожото население. Поради расовата сегрегация и робството в миналото, градската управа на Еванстън прие да изплати 10 млн. долара като репарация на афроамериканското население. Решението беше взето преди 3 месеца.

"Програмата на Еванстън за тези репарации е насочена предимно към чернокожото население на града, което е живяло между 1919 и 1969 г. или във времето, в което политиката на Еванстън е спирала или насилствено е карала цветнокожото си население да се засели в крайните квартали на града. Целта на Еванстън е да дава по 25 хил. долара на година на 16 семейства в следващите години", коментира д-р Табита Бонила от Институт за политически изследвания към Северозападния университет в Еванстън.

Финансирането на програмата за изплащане на репарациите в Евенстън няма да дойде от правителството на САЩ, нито от данъците на обикновените граждани, а от нещо друго.

"Целта, а и причината, че тук можем да си позволим да направим това е, че легализирахме употребата на канабиса миналата година и сложихме данък "канабис" в Еванстън и така парите от данък "канабис" плюс тези от други донори отиват във Фонда за репарациите", допълни д-р Бонила.

Вижте повече във видеото

Автор: Симеон Гаспаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел с нов мониторингов доклад за Румъния, но не и за България
Брюксел с нов мониторингов доклад за Румъния, но не и за България
Най-добрата българска футболистка стана част от "Докосни дъгата"
Най-добрата българска футболистка стана част от "Докосни дъгата"