НОВИНИ

Григор Димитров срещу Синер в големия финал в Маями тази вечер

Финалът на турнира от сериите Мастърс 1000 започва в 22:00 ч.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:08, 31.03.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Григор Димитров, тренировка, Яник Синер
Снимка: Sofia open 2022
Слушай новината

Григор Димитров ще изиграе тази вечер един от най-важните мачове в кариерата си. Българският топтенисист ще се изправи срещу третия в света Яник Синер в сблъсък за титлата на тенис турнира в в Маями.

Финалът трябва да започне в 22:00 часа българско време.

Най-добрият ни тенисист има шанса да спечели втората си титла на турнир от сериите Мастърс 1000 след триумфа си в Синсинати през 2017 г.

За да достигне до финала, Гришо победи последователно Алехандро Табило, Яник Ханфман, Хуберт Хуркач, Карлос Алкарас и Александър Зверев, последните трима са сред първите 10 в световната ранглиста.

С победата си над Зверев на полуфиналите, българинът, който има девет титли в кариерата си, се завръща в топ 10 на света, като от понеделник ще се изкачи до деветото място в класацията на ATP.

За 32-годишния Димитров това ще е трети финал в турнир от серията Мастърс 1000 след Синсинати през 2017 и Париж през 2023 г.

През последните 12 месеца той достигна пет финала (включително мачове за титлата от Мастърс 1000 в Париж и Маями) и спечели трофея в Бризбейн през януари. Гришо успя да стигне до топ 4 в Шанхай миналата година, но не успя да се класира за финала след загуба от Андрей Рубльов.

Димитров и Синер имат три мача помежду си, като българинът губи с 1-2 победи в преките сблъсъци. Гришо печели първия двубой в Рим през 2020, преди да отстъпи пред италианеца в Маями и в Пекин миналата година.

"Очевидно Синер е най-добрият играч в света към този момент. Той играе невероятен тенис и е истинско удоволствие за мен да наблюдавам как съумява да запази толкова високо ниво на игра през всяка една седмица. Сега ми се налага да се състезавам срещу него, което е страхотна възможност и предизвикателство за мен. Харесвам тези мачове и играя тенис точно заради тях. Искам да се тествам, а какъв по-голям тест от финален двубой с Яник? Това е един от мачовете, в които трябва да се концентрирам върху нещата от моята страна на мрежата. Той е способен да прави точно това, а същото важи в пълна степен и за мен", каза Димитров пред Tennis Channel.

Синер започна отлично годината, като стана шампион на Australian Open и в Ротердам и може да се похвали с рекорд от 21-1 през сезона. Италианецът също е финалист в Маями през 2021 и 2023 година.

"Видяхме невероятен Григор. Той играе невероятно и е в много добра форма. Може да прави каквото си поиска", заяви Синер преди финала.

Победителят в Маями тази вечер ще спечели милион и 100 хиляди долара, както и 1000 точки за ранглистата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настимир Ананиев: Борисов се страхува от "Продължаваме Промяната"
Настимир Ананиев: Борисов се страхува от "Продължаваме Промяната"
Николай Събев в предаването "Аз съм"
Николай Събев в предаването "Аз съм"